Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
HPIM1477.JPG

Μουσεία… όπως κάτι φρέσκο! Καλωσορίζοντας τον Εαυτό μας, στους διαδρόμους των Μουσείων!

Αντιμετωπίζοντας τα Μουσεία σαν μια νέα εμπειρία

Θα μπορούσαμε ποτέ να σκεφτούμε πως μέσα στις Μουσειακές Αίθουσες θα ερχόμασταν σε άμεση επαφή με την προσωπικότητά μας; Ή ακόμα καλύτερα, με την προσωπική μας Αναγέννηση;

Το νιώθουμε με την είσοδό μας – ένα ενεργό καλωσόρισμα! Ένας χώρος γεμάτος εκθέματα Τέχνης, προκαλεί αλλαγή στην ατμόσφαιρα αλλά και στο μυαλό μας! Αυτή η γαλήνη στην ησυχία που επικρατεί στις αίθουσες, σαν σιωπή σεβασμού, διαμορφώνει μια αντιφατική ένταση, που σχεδόν απορείς πώς δημιουργείται! Η αύρα των έργων Τέχνης, που την έχει αναγνωρίσει στο παρελθόν ο Βάλτερ Μπένιαμιν, λειτουργεί καταλυτικά στην ισορροπία των ψυχικών μας δυνάμεων!

Η αύρα των Μουσείων ζεσταίνει τα θέλω μας και τα φέρνει στην επιφάνεια!

Αρχίζουμε να αντιλαμβανόμαστε τι μας αρέσει, τι μας μαγνητίζει, ποιο χρώμα φαίνεται στα μάτια μας θερμό: πρόκειται για διάδραση μεταξύ εκθεμάτων και του ίδιου μας του εαυτού! Οι επιβλητικοί πίνακες, τα σμιλεμένα αγάλματα, τα ιστορικά αντικείμενα, χρυσαφίζοντα έγγραφα, υφάσματα αιωνόβια, μεταφέρουν επάνω μας με μαγικό τρόπο τον αέρα της εποχής τους, σαν ένα μυστικό ταξίδι στο χωροχρόνο που καταλήγει στην αγκαλιά της Τέχνης. Και εμείς είμαστε οι ταξιδιώτες, αλλά και γνώστες της προσωπικότητάς μας!

Η επαφή μας με γεννήματα προικισμένων ανθρώπων, που έχουν κληρονομήσει ταλέντα υστεροφημίας, συντελεί στην ψυχική αυτή συγκίνηση που κυνηγάμε τόσο παθιασμένα, σχεδόν όσο αναζητάμε την ευτυχία. Ο Ιμάνουελ Καντ είχε χαρακτηρίσει ως «Ανιδιοτελή ευαρέσκεια» την επίδραση ενός αριστουργήματος τέχνης. Τίποτα δε συγκρίνεται με το θαυμασμό που νιώθουμε αντικρίζοντας ένα δημιούργημα που έχει συγκινήσει τόσους θαυμαστές στην πυξίδα του χρόνου! Φανταστείτε να είστε μπροστά στον Πίνακα της Μόνα Λίζα, που ξεγελάει ακόμα τους θεατές της με το μειδίαμά της! Γελάει άραγε ή είναι παιχνίδι τεχνοτροπίας;!

Συναντώντας ανώτερες ανθρώπινες δημιουργίες, αρχίζουμε να Πιστεύουμε!

Την προσοχή μας κερδίζουν συγκεκριμένα εκθέματα – γιατί αυτά και όχι όλα; Γιατί είμαστε ξεχωριστοί και έχουμε προτιμήσεις: τα γούστα και οι επιλογές μας αποκαλύπτουν την προσωπικότητά μας! Η αναγέννησή μαςόμως προϋποθέτει πίστη και μια επίσκεψη στο Μουσείο μας δίνει αφορμές να εμπιστευτούμε τα όνειρά μας, μιας και σε αυτούς τους χώρους βλέπουμε το αποτέλεσμα ονείρων άλλων! Έτσι, αν και η τελειότητα δεν υπάρχει, μπορούμε να βρούμε την πλησιέστερη ιδιότητα να κρύβεται σε μια Καρυάτιδα, σε ένα λουλουδιασμένο κάμπο του Μονέ, σε μια φορεσιά Αρματωλού από το 1821 – η συνάντησή μας με αυτά τα καλλιτεχνήματα, φτιαγμένα από ανθρώπινο χέρι, ανεβάζει στα μάτια μας τον ίδιο τον άνθρωπο. Και αυτό είναι ένα αίσθημα μοναδικό, καθώς παραδίδει τη σκυτάλη σε εμάς!

Η προσωπική μας Αναγέννηση: Εμπνεόμαστε για νέο Ξεκίνημα, γεμάτο νέες ιδέες!

Στο Μουσείο ο χρόνος σταματάει! Εκεί μπορούμε να μείνουμε με τις ώρες μπροστά από ένα Έργο Τέχνης, να θαυμάσουμε με την ησυχία μας, να εντοπίσουμε τις λεπτομέρειες, να βιώσουμε την απόλαυση της ζωής!

Αφού λοιπόν έχουμε μειώσει τους ρυθμούς μας, συνειδητοποιώντας στο μέγιστο βαθμό την αναζωογονητική εμπειρία, το επόμενο βήμα είναι η εκτίμηση της ομορφιάς! Οι ανώτερες δημιουργίες κατασκευασμένες με την ανθρώπινη επιμέλεια, αποδεικνύουν γιατί πρέπει να έχουμε πίστη στη ζωή. Μια επίσκεψη στο Μουσείο μας πείθει για τις δυνατότητές μας – κάθε ικανότητα έχει δυνατότητα! Ενισχύεται ασυνείδητα η τάση μας προς δημιουργία με δεκάδες ιδέες που μας έρχονται στο μυαλό, χάρη στην επιβλητική έμπνευση που ανθίζει στους ιερούς διαδρόμους!

Και εδώ εντοπίζουμε την ουσιαστική σκυτάλη! Φεύγοντας από το Μουσείο αποκτάμε ακόμα μια πτυχή: την όρεξη για Δημιουργία! Όσοι έχουν χάσει την ελπίδα, εκεί, βρίσκουν ξανά λόγους για άνοιγμα νέων μονοπατιών. Τα εκθέματα σχεδόν απατούν αναγέννηση, μετά το ταξίδι προς την κάθαρση, γεννημένη από δέος.
Ας βάλουμε στο πρόγραμμά μας την επίσκεψη στα τόσο άξια Μουσεία της χώρας μας (εδώ θα βρείτε πλήρη λίστα των Μουσείων της Ελλάδας http://el.wikipedia.org/wiki/Κατάλογος_μουσείων_της_Ελλάδας), ή ακόμα και του εξωτερικού.

Μουσεία, όπως… κάτι φρέσκο..! Όπως αφορμή για να καλωσορίσουμε τον καινούριο μας εαυτό, γεμάτο ιδέες για ένα πιο αισιόδοξο αύριο!

Φωτό από: www.sxc.hu

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates