Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
zen

Ψάρεμα, ή αλλιώς…διαλογισμός! {VIDEO}

Πριν από κάποια χρόνια και χωρίς να έχω κάποια «ειδική σχέση» με τη θάλασσα, μου ήρθε πηγαία η ανάγκη να πάω για ψάρεμα! Δε γνώριζα εξ ολοκλήρου, ούτε καν τα στοιχειώδη της διαδικασίας. Παρόλα αυτά, όφειλα να σεβαστώ αυτήν την ανάγκη που ήρθε με μορφή επιθυμίας. Γιατί όμως αυτή η επιθυμία; Γιατί το ψάρεμα;

Ένας πολιτισμός που αναζητά τη γαλήνη…

Ο κινέζικος πολιτισμός, είναι βαθύς και ταυτόχρονα ευρύς! Υπάρχουν μέσα του «πολλοί πολιτισμοί» οι οποίοι στο τέλος τον συγκροτούν. Δύσκολα θα βρούμε κοσμοθεωρία που είναι τόσο αφοσιωμένη στη γαλήνη και στην αταραξία της ψυχής! Οι Κινέζοι θεωρούν την αρμονία ως το υψηλότερο σκαλί της ανθρώπινης ευτυχίας! Η ιστορία του Ζεν, έρχεται από την κινεζική λέξη «Τσαν» και εξελίχθηκε στην ιαπωνική γλώσσα, σε Ζεν. Οι ρίζες της λέξης και της διδασκαλίας του Ζεν, έρχονται μάλλον από τη νότια Ινδία. Στα ελληνικά, μπορούμε ελεύθερα να το μεταφράσουμε ως «διαλογισμό». Μέσα από αυτήν τη διαδικασία, ο άνθρωπος χάνει την αίσθηση του χρόνου και παραδίνεται γαλήνιος στις στιγμές. Παίζουν ρόλο όμως και άλλα πράγματα…

Γαλάζιο, μπλε, πράσινο και αύρα.

Άλλοι προτιμούν να ψαρεύουν πάνω σε βαρκάκι, άλλοι παραδοσιακά. Σε μόλο ή σε ακρογιαλιά. Το πόσο σπουδαίο είναι κάτι, φαίνεται όχι όταν το κάνεις εσύ αλλά όταν το παρατηρείς να το κάνουν άλλοι. Σίγουρα έχεις αφαιρεθεί πολλές φορές κοιτώντας κάποιον που ψαρεύει, ενώ εσύ βρίσκεσαι κοντά στα νερά. Η γαλήνη έρχεται από τα μάτια, τα αυτιά, τη μύτη. Από όλες τις αισθήσεις. Ακούς τα θαλασσοπούλια και τα βλέπεις να τριγυρίζουν πάνω από το νερό. Ακούς ταυτόχρονα παφλασμούς, κύματα και μαζεύεις την αύρα της θάλασσας. Είσαι δίπλα στο νερό, το οποίο δημιούργησε τη ζωή! Τα χρώματα; Χορταίνει το μάτι! Πότε πράσινη, πότε γαλάζια, πότε γαλαζοπράσινη, η θάλασσα σου θυμίζει πάντα το πόσο ζωντανός είσαι. Άνοιξη και καλοκαίρι, έχεις τη δυνατότητα να πας για ψάρεμα και απόγευμα. Να είσαι κοντά στην ώρα της δύσης του ηλίου. Εκεί, τα χρώματα, παίζουν…μουσική.

Η ώρα που η απομόνωση είναι χρυσάφι.

Δε σημαίνει ότι κάποιος που ψαρεύει με παρέα, δεν εισέρχεται στη σφαίρα της γαλήνης. Επίσης, δε σημαίνει πως κάποιος που θέλει να ψαρεύει μόνος του ότι είναι «αντικοινωνικός», «εσωστρεφής», «μοναχικός». Για την κοσμοθεωρία του διαλογισμού, γαλήνιος γίνεσαι εσύ, από μέσα σου. Φέρνεις ειρήνη μέσα σου για να είσαι ειρηνικός και έξω από σένα! Ο χρόνος αποκτά διαφορετική έννοια. Οι σκέψεις σου, ελάχιστα σου αποσπούν την προσοχή. Παρόλα αυτά ρέουν. Γίνονται βάρκες που ρέουν αρμονικά σε ένα ποτάμι. Αυτό το ποτάμι, είναι ο συναισθηματικός σου κόσμος.Ένας γαλήνιος συναισθηματικός κόσμος, οδηγεί εκ του ασφαλούς τις σκέψεις σου. Παύεις να είσαι «ψείρας». Το νιώθεις και στην καρδιά σου. Γυρίζοντας στο σπίτι, έχοντας τα σύνεργα του ψαρέματος, δε σε ενδιαφέρει η «ψαριά». Αναρωτιέσαι κάθε φορά πώς γίνεται να νιώθεις τόσο ελαφρύς. Νιώθεις κουρασμένος, ενώ δεν είσαι. Πράγματι δεν είσαι κουρασμένος. Είσαι ήρεμος.

Ακόμη και αν ψάρεψες στην ακρογιαλιά, νιώθεις ότι ταξίδεψες ενώ μπορεί να μετακινήθηκες ελάχιστα. Το μυαλό σου έχει καθαρίσει από άγχη, κακές στιγμές και βάρη. Ο στόχος σου έχει επιτευχθεί. Είσαι ανανεωμένος! Αν σου έχει έρθει αυτή η ανάγκη, σκέψου ότι ο εαυτός σου, σου φωνάζει για να τον πας στη φύση. Η θάλασσα σου αποκαλύπτει την απεραντοσύνη της. Μπορείς να γίνεις μέρος ενός φυσικού υπερθεάματος. Μετά από το ψάρεμα, η θάλασσα σου έδωσε κάτι από την απεραντοσύνη της. Έχεις φύγει από τα στενά σου όρια.

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates