Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

BookCrossing: Αφήστε τα βιβλία σας ελεύθερα

Αν εκεί που περπατάς δεις ξαφνικά ένα βιβλίο πάνω σε κάποιο παγκάκι, μέσα σε έναν τηλεφωνικό θάλαμο ή κάπου τέλος πάντων επιμελώς «κρυμμένο» τότε καλώς ήρθες στον κόσμο του book crossing.

Μη νομίσεις πως παράπεσε ή ξεχάστηκε από τον ιδιοκτήτη του, απλά κάποιος bookcrosser το άφησε επίτηδες για τον επόμενο.

Το Book Crossing είναι μια σχετικά καινούρια τάση, αφού ξεκίνησε το 2001 στο Αϊντάχο των Ηνωμένων Πολιτειών, και σημαίνει να «απελευθερώνεις» τα βιβλία σου.

Είναι πολύ πιθανόν να κάνουν το γύρο του κόσμου και γιατί όχι ίσως ξαναγυρίσουν πίσω σε σένα, δημιουργώντας έτσι μια αλυσίδα. Η ανταλλαγή βέβαια είναι αμοιβαία, αφού μπορείς να βρεις κι εσύ το βιβλίο κάποιου άλλου.

Άλλωστε ένα βιβλίο το οποίο φαντάζει βαρετό σε σένα, μπορεί να αποτελέσει κάτι τελείως καινούριο για κάποιον άλλον. Μοιάζει με ένα ενδιαφέρον παιχνίδι, οι κανόνες του οποίου είναι απλοί.

Label, Share, Follow είναι τα τρία βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις προκειμένου να αφήσεις το βιβλίο σου να ταξιδέψει μόνο του. Η διαδικασία είναι εντελώς δωρεάν και το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να επισκεφτείς την επίσημη ιστοσελίδα των απανταχού bookcrossers (www.bookcrossing.com) και να ακολουθήσεις τα παραπάνω βήματα.

Label: Καταχώρησε δωρεάν το βιβλίο σου και σημείωσε τον μοναδικό κωδικό που θα σου δοθεί. Μην το ξεχάσεις γιατί θα σου χρειαστεί στην πορεία. Εδώ μπορείς να φανείς δημιουργικός, φτιάχνοντας κάθε λογής ετικέτα για το βιβλίο σου. Με αυτόν τον κωδικό θα μπορείς να παρακολουθείς οποιαδήποτε στιγμή θέλεις το μέρος που βρίσκεται. Φαντάσου το σαν το διαβατήριο του βιβλίου σου.

Share: Μοιράσου το βιβλίο σου με κάποιον φίλο ή άφησε το σε κάποιο bookcrossing spot, αν φοβάσαι να το αφήσεις ολομόναχο κάπου έξω. Αν είσαι πιο θαρραλέος, release it into the wild, δηλαδή δώστο σε κάποιον άγνωστο ή βρες μια καλή κρυψώνα κάπου έξω. Όπως και να έχει διάλεξε ένα βιβλίο και άφησε το να ταξιδέψει μόνο του.

Follow: Μάθε που βρίσκεται το βιβλίο σου ανά πάσα στιγμή, πληκτρολογώντας τον κωδικό (που σου είπαμε να μην χάσεις) και παρακολούθησε έτσι το ταξίδι του.

Φαντάσου το σαν μια παγκόσμια ανοιχτή βιβλιοθήκη, το κάθε μέλος έχει το δικό του εικονικό ράφι στην ιστοσελίδα (bookshelf), για όσους αγαπούν τη λογοτεχνία, την περιπέτεια και φυσικά έχουν την όρεξη να μοιραστούν κάτι δικό τους με την ελπίδα ότι θα βρουν και οι ίδιοι ένα ενδιαφέρον βιβλίο. Άσε που κάνεις και τις γνωριμίες σου.

Μέχρι στιγμής η ιστοσελίδα μετράει πάνω από 850.000 μέλη κι έχουν ταξιδέψει γύρω στα επτά εκατομμύρια βιβλία σε περίπου 130 χώρες. Αν και η Αμερική κατέχει την πρωτιά, η Ευρώπη έχει μπει ολοταχώς στο παιχνίδι.

Στην χώρα μας υπάρχουν πάνω από έξι χιλιάδες εγγεγραμμένα μέλη τα οποία μπορείς να βρεις στο ελληνικό φόρουμ www.bookcrossing.com/forum/28 και στη συνέχεια να τα γνωρίσεις σε κάποια από τις μηνιαίες συναντήσεις τους σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Βόλο, Χανιά και Ηράκλειο.

Αν δεν είσαι φαν της αγγλικής, υπάρχει ο «ταξιδιωτικός οδηγός» http://bookcrossing.travel.guide.googlepages.com/index.html γραμμένος στα ελληνικά. Τι περιμένεις; Κατέβασε τα βιβλία από το ράφι και άφησέ τα να ταξιδέψουν μόνα τους.

Book Crossing μέρη στην Αθήνα:

Rooster, Αγίας Ειρήνης 4, Μοναστηράκι
Sonsie, Διομείας 2, Σύνταγμα
Cafeina, Ζωοδόχου Πηγής & Ακαδημίας (πάροδος Κιάφας)
Ethique, Κυδωνιών 17, Ερμού
Mpriki, Υμηττού & Φρύνης 18, Παγκράτι

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates