Η Ελλάδα έχει πολλά ποτάμια και λίμνες εξαιρετικής ομορφιάς, με πλούσιους βυθούς σε ζωή που τόσα χρόνια δίνουν στους ψαράδες λόγους κομπασμού και εξαιρετικών σουπομαγειρεμάτων! Σε αυτό το άρθρο, καταγράφουμε τα πιο συνηθισμένα ψάρια που μπορεί να συναντήσει κάποιος με το καλάμι του στα ελληνικά γλυκά νερά.
Αυτό που πρέπει να προσέχουμε είναι να σεβόμαστε και να τηρούμε τους νόμους απαγόρευσης αλιείας κατά τις περιόδους αναπαραγωγής για την προστασία συγκεκριμένων ειδών. Έτσι θα διατηρήσουμε τις λίμνες και τα ποτάμια μας στην απαραίτητη αρμονία του οικοσυστήματος, για να τις απολαμβάνει και η επόμενη γενιά!
Ποταμίσια ψάρια:
-
Ποταμολάβρακο,
-
γουρουνομύτης,
-
θρακοβελονίτσα,
-
πετροχείλι,
-
μουρμουρίτσα,
-
πέστροφα,
-
μικροσίρκο,
-
πέρκα,
-
τσιρονάκι,
-
τυλινάρι
Το καλύτερο δόλωμα για τα ψάρια των ποταμών μας:
Ανακατεύουμε το ψωμί με: ξύγκι προβατίσιο, σουσάμι καβουρδισμένο, σκόρδα, κρασί εύοσμο, ρίγανη, θυμάρι και μαντζουράνα ξερή!
Λιμνίσια ψάρια:
-
Λεστιά,
-
γουλιανός,
-
πεταλούδα,
-
κυπρίνος,
-
γλανίδι,
-
πέστροφα,
-
γριβάδι,
-
νανογωβιός,
-
τριχωνοβελονίτσα,
-
βρυγοβελονίτσα,
-
κοκκινοφτέρα,
-
μαρίτσα,
-
γλίνι,
-
καλαμίθρα,
-
λιπαριά,
-
θρίτσα,
-
χέλι,
-
πέρκα
Τα καλύτερα δολώματα για τα ψάρια των ποταμών μας:
Βδέλλα, βρίζα, κανναβούρι, φασόλια, κομμάτια φρούτων, καλαμπόκι, σκουλήκια.
Καλά ψαρέματα!
Πηγές φωτογραφιών: 4dim–aridaias.pel.sch.gr, agrino.org