Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
METAFRASTHS

Μεταφραστής γεγονότων: πόσο καλός είσαι;

Όλα τα γεγονότα που μας συμβαίνουν στη ζωή, περνάνε από το φίλτρο της προσωπικής μας ερμηνείας.

Ανάλογα με τα πιστεύω μας και με την εικόνα του εαυτού μας, δίνουμε και την ξεχωριστή, κάθε φορά, ερμηνεία μας για όσα συμβαίνουν στη ζωή. Άλλοι φοβούνται τα γεγονότα. Άλλοι αντιστέκονται στα γεγονότα. Άλλοι γίνονται ένα με τα γεγονότα και τα ακολουθούν, όπως τους έρχονται.

Σωστή ερμηνεία των γεγονότων

Μερικές φορές, ορισμένοι ερμηνεύουν μισό ποτήρι νερό σαν «μισογεμάτο» και ορισμένοι σαν «μισοάδειο». Το ίδιο ακριβώς αντικείμενο, την ίδια εικόνα, την ερμηνεύουν μέσα τους διαφορετικά.

Πόσο μάλλον τα γεγονότα. Απόλυση. Ένα τραγικό γεγονός.

Έχω δει άνθρωπο, μετά το πρώτο σοκ, να το ερμηνεύει σαν «μια περίοδο αναμονής και ξεκούρασης», ώσπου να βρει την επόμενη δουλειά (και βρήκε, μέσα στην κρίση). Αυτή η ερμηνεία είναι πολύ προσωπική.

Ατύχημα. Έχω δει ανθρώπους να το αντιμετωπίζουν – μετά την αρχική στενοχώρια – στωικά, ερμηνεύοντάς το σαν ένα «γεγονός μέσα στη ζωή».

Χωρισμός. Εδώ φίλη για προσωπικούς λόγους ερμήνευσε «με παράτησε, με απέρριψε, τι έχω, δηλαδή, που δεν του άρεσα;». Οπότε, μέσω κλάψας, παραπόνων, σωματοποίησης των συναισθημάτων, γκρίνιας, η ερμηνεία σε οδηγεί να μένεις καρφωμένος στα παλιά και να μην μπορείς να πάρεις τα πόδια σου μπροστά, να εξελιχθείς στη ζωή σου, μετά το τέλος μιας σχέσης.

Άρα, έχει σημασία για τον καθένα μας να ερμηνεύουμε σωστά τα γεγονότα. Γιατί, ανάλογα με την ερμηνεία, καθορίζεται η στάση μας στο παρακάτω.

Δεν υπάρχει μία μόνο ερμηνεία

Αν η ερμηνεία μας στα πρωινά «μούτρα» ενός συναδέλφου είναι «αυτός κάτι έχει μαζί μου», φαντάζεστε το παρακάτω. Τον αποφεύγουμε, δεν τον κοιτάμε στα μάτια, του μιλάμε απότομα, γιατί έχουμε ερμηνεύσει τα μούτρα του σαν μια εχθρική συμπεριφορά απέναντί μας. Αν η ερμηνεία μας όμως είναι διαφορετική, ας πούμε, «κάτι του κάνανε και έχει μούτρα» – άρα καμία εμπλοκή με μας – θα συνεχίσουμε με την ίδια συμπεριφορά που είχαμε και πριν με τον άτομο.

Λέει μια φίλη με άρρωστη τη μητέρα της: «τηλεφώνησε σε πέντε φίλες για παρέα η μαμά μου και οι 5 την απέφυγαν λόγω της ασθένειας». Δική της ερμηνεία με ανάλογα συμπεράσματα. «Είναι αγνώμονες, τόσα έχει κάνει η μαμά για αυτές και αυτές τώρα την κάνουν πέρα», κλπ. Λέω εγώ «ακόμη κι αν κάποιες φίλες της μαμάς σου την αποφεύγουν, στατιστικά κάποιες από τις 5 φίλες της πραγματικά δεν θα μπορούσαν, έχοντας δεσμευτεί προηγουμένως με άλλη κοινωνική υποχρέωση, αφού η μητέρα σου τηλεφώνησε την τελευταία στιγμή». Δική μου ερμηνεία.

Αλλάζοντας την ερμηνεία μας, αλλάζουν τα συμπεράσματά μας

Είδατε πώς αλλάζουν τα συμπεράσματα, αν διαφοροποιηθεί κάπως η ερμηνεία;

Δεν χρειάζονται ειδικές σπουδές για να ερμηνεύσουμε υπέρ μας τα γεγονότα. Χρειάζεται να μην υποκύπτουμε στην ερμηνεία ότι είμαστε το κέντρο του Σύμπαντος και επομένως όλα ξεκινούν ή καταλήγουν σε μας. Δηλαδή δεν είχε στόχο εμάς προσωπικά το ατύχημα, έτυχε. Δεν είχε στόχο εμάς προσωπικά η εταιρία, πτώχευσε. Δεν είχε στόχο εμάς προσωπικά ο δημόσιος υπάλληλος, απλά του είχαν μειώσει το μισθό εκείνη τη μέρα.

Είναι παγίδα η μία και μοναδική ερμηνεία των γεγονότων. Ανοίγοντας το μυαλό να βγει από την παγίδα, βρίσκουμε και εναλλακτικές ερμηνείες στα γεγονότα.

Μη συνδέουμε τα συμπεράσματα με την κακή εικόνα που έχουμε για μας.

Ειδικά, αφαιρώντας το συμπέρασμα που καταλήγει πάλι σαν να είμαστε σε ένα, καταραμένο, άτυχο, γκαντέμικο ή ματιασμένο επίκεντρο στο Σύμπαν. «Πάντα η γκαντεμιά με κυνηγάει», «Η πεθερά μου με έχει μονίμως στο μάτι», «Όταν έρχεται η σειρά μου, πάντα κάτι γίνεται και κλείνει το γκισέ», «Πάντα απεργία γίνεται όταν πάω στο γιατρό», «Δεν με θέλει εμένα το χρήμα».

Εξ αιτίας λάθος ερμηνειών αρχικά, περιστρέφουμε πάντα εναντίον μας από εμάς τα αρνητικά συμπεράσματά μας που στηρίζονται σε μια κακή εικόνα του εαυτού μας, που έχουμε μέσα μας.

Επομένως, σημασία έχει,

1.     Σωστή ερμηνεία των γεγονότων

2.     Δεν υπάρχει μια μόνο ερμηνεία

3.     Αλλάζοντας την ερμηνεία αλλάζουν τα συμπεράσματα

4.     Μη συνδέουμε τα συμπεράσματα με κακή εικόνα που έχουμε για μας

Επείγον: να την αλλάξουμε!

Συμπέρασμα: μπορούμε να γίνουμε ένας καλύτερος μεταφραστής, αμφισβητώντας κάθε φορά το «αυτόματο», «γρήγορο», συμπέρασμα μιας «αυθαίρετης» και «γρήγορης» ερμηνείας.

Είναι όπως στις ξένες γλώσσες. Αν κάνεις λάθος στη μετάφραση μιας γλώσσας, μπορεί να παρεξηγήσεις ή να παρεξηγηθείς. Το ίδιο και με τη ζωή.

 

Φωτό από: Μαρία Τζιβανάκη

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates