Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
teliko.MONTERNAKTIRIA-www.pathway.gr

Η Ελλάδα ανήκει στον 21ο αιώνα: 6 + 1 μοντέρνα κτίρια της Αθήνας

Σε μία πόλη γεμάτη αντιθέσεις, η σύγχρονη αρχιτεκτονική έρχεται να μας θυμίσει ότι η Ελλάδα ανήκει στον 21ο αιώνα με μία πρωτεύουσα που κρύβει μοντέρνα αρχιτεκτονικά διαμάντια.

 

1.     Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Ίδρυμα Ωνάση

Ένα κτίριο υψηλής αρχιτεκτονικής αξίας είναι η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, η οποία κατασκευάστηκε  με την αποκλειστική χρηματοδότηση και επίβλεψη του Ιδρύματος Ωνάση σε ιδιόκτητο οικόπεδο. Το κτίριο περιβάλλεται από τέσσερις δρόμους καλύπτοντας ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο και διαθέτει εσωτερικούς χώρους συνολικού εμβαδού 18.000 τ.μ.

Το κτίριο φέρει την υπογραφή του  γαλλικού αρχιτεκτονικού γραφείου Architecture Studio, η πρόταση του οποίου επιλέχθηκε ανάμεσα σε 66 υποψηφιότητες από όλο τον κόσμο.  Στην πρόσοψη αποτυπώνεται η φιλοσοφία της βασικής αρχιτεκτονικής ιδέας: ένα πάλλευκο, ορθογώνιο, ανάλαφρο κέλυφος που μέσα από το εύρημα των οριζόντιων μαρμάρινων λωρίδων αποκαλύπτει τον κυρίως κτιριακό όγκο με τις δύο αίθουσες και τους υπόλοιπους χώρους. Ο ιδιαίτερος τρόπος διαμόρφωσης της πρόσοψης λειτουργεί σαν ένα σκηνικό που εναλλάσσεται, προσδίδοντας αίσθηση μυστηρίου στο κτίριο, καθώς κατά τη διάρκεια της ημέρας οι λευκές οριζόντιες «περσίδες» ανακλούν το έντονο αττικό φως προκαλώντας από μακριά την εντύπωση ενός ελαφρού κυματισμού, ενώ τη νύχτα –όταν οι μαρμάρινες λωρίδες φωτίζονται διαφορετικά– η εικόνα αντιστρέφεται, επιτρέποντας να εμφανιστεί το εσωτερικό του κτιρίου και να αποκαλυφθεί το θερμό κέλυφος που περιβάλλει τις αίθουσες των εκδηλώσεων.

Λ. Συγγρού 107 – 109

 

2.     Μουσείο Μπενάκη – Κτίριο οδού Πειραιώς

Τα πρώτο μουσειακό κτίριο στην οδό Πειραιώς ανήκει στην οικογένεια Μπενάκη. Πρόκειται για ένα κτίριο έκτασης 8.500 τ.μ., με εσωτερικό αίθριο, το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει υπαίθριες εκθέσεις, μουσικές παραστάσεις και ποικίλες εκδηλώσεις. Το ισόγειο του κτιρίου είναι δομημένο έτσι ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει μία ενιαία έκθεση ή επτά διαφορετικές μεταξύ τους εκθέσεις. Το κτίριο διαθέτει επίσης αμφιθέατρο χωρητικότητας τριακοσίων ατόμων, το οποίο χρησιμεύει για συναυλίες, παρουσιάσεις και συνέδρια. Από αυτόν τον σύγχρονο χώρο δεν θα μπορούσε να λείψει ένα καφέ-εστιατόριο, το οποίο επικοινωνεί με το αίθριο στη στάθμη του ισογείου. Παράλληλα, στον ίδιο χώρο βρίσκεται και το βιβλιοπωλείο του μουσείου. Την ομάδα μελέτης, από αρχιτεκτονικής πλευράς, αποτελούν οι Μαρία Κοκκίνου, Ανδρέας Κούρκουλας.

Πειραιώς 138

 

3.     Μουσείο Ακρόπολης

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν ο πρώτος πολιτικός που διατύπωσε την ανάγκη για τη δημιουργία ενός νέου Μουσείο της Ακρόπολης το 1976, οριοθετώντας μάλιστα και τον χώρο όπου βρίσκεται σήμερα το σημερινό Μουσείο.  Το 2000, ο Οργανισμός Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης ανακοίνωσε πρόσκληση για συμμετοχή σε ένα νέο διαγωνισμό, ο οποίος ήταν σύμφωνος με τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο διαγωνισμός στέφθηκε με επιτυχία και απένειμε το πρώτο βραβείο στον Bernard Tschumi με συνεργαζόμενο αρχιτέκτονα τον  Μιχάλη Φωτιάδη. Το νέο Μουσείο της Ακρόπολης είναι στο σύνολό του 25,000 τ.μ. και διαθέτει εκθεσιακούς χώρους με εμβαδόν 14,000 τ.μ., δέκα φορές μεγαλύτερους από ότι στο παλιό Μουσείο, προσφέροντας όλες τις υπηρεσίες που απαιτούνται από ένα παγκόσμιο μουσείο του 21ου αιώνα.  Τα τρία κύρια υλικά κατασκευής του μουσείου είναι το γυαλί για τις προσόψεις και κάποια δάπεδα, το σκυρόδεμα για τον πυρήνα και τις κολώνες και το μάρμαρο για κάποια δάπεδα.

Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15

 

4.     Κτίριο Εθνικής Ασφαλιστικής

Η αρχαιότερη ασφαλιστική εταιρία στην Ελλάδα είναι η Εθνική Ασφαλιστική, η οποία ιδρύθηκε το 1891. Το κτίριό της όμως στη Λ. Συγγρού συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο μοντέρνα της σύγχρονης Αθήνας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι φιλοξενεί σημαντικές εκδηλώσεις διεθνούς κύρους, όπως η Athens Xclusive Designers Week, η οποία ολοκληρώθηκε με επιτυχία τον Οκτώβριο που μας πέρασε.

Λ. Συγγρού 103 – 105

 

5.     Κεντρικό Κτίριο Εθνικής Τράπεζας

Η Εθνική Τράπεζα ιδρύθηκε το 1841 και αποτέλεσε την πρώτη τράπεζα του νεοελληνικού κράτους. Το σημερινό οικοδόμημα του Κεντρικού Κτιρίου της τράπεζας που βρίσκεται στην οδό Αιόλου,  κατά τον 19ο αιώνα απαρτιζόταν από δύο διαφορετικά κτίρια –ξενοδοχείο το ένα και αριστοκρατική οικία το άλλο. Το αριστερό κτίριο ήταν η αριστοκρατική οικία Δομνάδου που αγοράστηκε το 1845 από τον Γεώργιο Σταύρου που το μετέτρεψε στο πρώτο κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην Αθήνα. Δεξιότερα, ήταν το ξενοδοχείο «Αγγλία» του Φραγκίσκου Φεράλδη που αγοράστηκε από την τράπεζα τη δεκαετία του 1850. Τα  κτίρια  ενοποιήθηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα, διαμορφώνοντας έτσι το σημερινό, σύγχρονο κτίριο που κοσμεί την πλατεία Κοτζιά.

Αιόλου 86

 

6.     Όμιλος J&P, Άβαξ

Είναι ένας από τους πιο ισχυρούς κατασκευαστικούς ομίλους στην Ελλάδα, γεγονός που δεν αποτελεί έκπληξη το ότι διαθέτει ένα από τα πιο μοντέρνα κτίρια στην Αθήνα. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις των γραφείων της εταιρίας στο Μαρούσι, αποτελούν αναμφισβήτητα πρότυπο εγκαταστάσεων, αφού όλα τα σύγχρονα αρχιτεκτονικά στοιχεία εναρμονίζονται με το περιβάλλον. Ανάμεσα στα projects που φέρουν την υπογραφή της εταιρίας είναι το The Mall Athens και το Golden Hall, κατασκευές που επίσης προσδίδουν μία σύγχρονη νότα στην πόλη.

Αμαρουσίου Χαλανδρίου 16

 

7.     Hellenic Motor Museum

Το παιδικό του όνειρο πραγματοποίησε ο Θεόδωρος Ν. Χαραγκιώνης, ιδρυτής του Ελληνικού Μουσείου  Αυτοκινήτου, όπου μπορεί να θαυμάσει κανείς μία συλλογή 300 αυτοκινήτων με συνεχείς ανανεώσεις.Το συγκρότημα που στεγάζεται το Μουσείο αποτελεί μία  σημαντική πολεοδομική παρέμβαση, αφού ενώθηκαν με στοά που διασχίζει το ακίνητο δύο  αδιέξοδοι μέχρι πρότινος δρόμοι της οδού Πατησίων.  Το «Athenian Capitol» αποτελείται από ένα κεντρικό κτίριο και τρία δορυφορικά, όλα σχεδιασμένα σε μεταμοντέρνα αρχιτεκτονική, βασισμένη στην τάση Art Deco. Σημαντικό στοιχείο της αρχιτεκτονικής του κτιρίου είναι η σπειροειδής ράμπα για την κατακόρυφη μετακίνηση του κοινού, την οποία σχεδίασε η  Acropole Design, η διεθνώς βραβευμένη αρχιτεκτονική ομάδα του Ομίλου Χαραγκιώνη, αντλώντας έμπνευση από την σπείρα του αρχιτέκτονα Frank Lloyd Wright  που στεγάζει το μουσείο Guggenheim  της Νέας Υόρκης. Σημαντικό στοιχείο του design  είναι ο βιοκλιματικός σχεδιασμός του κτιρίου,  ο οποίος “δείχνει” το μέλλον των αστικών κατασκευών με ευαισθησία στο περιβάλλον.

Ιουλιανού 35 & Γ’ Σεπτεμβρίου 78

 

Φωτό από: www.pathway.gr

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates