Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ-ΤΕΛΙΚΟ-humannaturelab.net

«Συνδεδεμένοι» με το Νίκο Χρηστάκη

 «Η κοινωνική επιρροή, δε σταματά στους ανθρώπους που ξέρουμε».

Ο Νίκος Χρηστάκης, το 2009 ψηφίστηκε από το περιοδικό ΤΙΜΕ ως ένας από τους 100 σημαντικότερους ανθρώπους, που επηρεάζουν τον κόσμο. Είναι καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Λίγα χρόνια πριν, μαζί με το συνάδελφό του Τζέιμς Φάουλερ, έγραψαν το βιβλίο «Συνδεδεμένοι». Πέραν των ατομικών του διακρίσεων, ο Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, μας αποδεικνύει τους λόγους για τους οποίους δεν είμαστε τόσο αποξενωμένοι όσο φαινόμαστε.

«Η ευτυχία, μεταδίδεται σαν ιος»

Δε θα μπορούσε να ακουστεί πιο ευχάριστο μήνυμα, έστω και αν η παρομοίωση δε μας αρέσει…Για να το εξευμενίσουμε, θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι ο ιος που θέλουμε επειγόντως όλοι μας να κολλήσουμε. Το περιβάλλον, οι γνωστοί μας και οι συνεργάτες μας αποτελούν τον δικό μας, πραγματικό «ιστότοπο». «Η ουσία, βρίσκεται στις σχέσεις». Συμπληρώνει ο μεγάλος επιστήμονας, που μολονότι έχει τεράστια εξειδίκευση στον τομέα του, έχει μοναδικό τρόπο να λέει τα πράγματα απλά. Αν το δίκτυό μας περιβάλλεται από υγιείς ανθρώπους, τότε το δίκτυο αναπαράγει την ευτυχία, σα να είναι ηλεκτρικό ρεύμα. Αν δημιουργούσαμε κλειστές ομάδες-δίκτυα, θα ήταν κάτι το ιδιοτελές. Ευτυχώς όμως, αυτός ο «ιος» δεν μπορεί να κρατηθεί σε ένα κλειστό κύκλωμα.

Η ευτυχία, φαίνεται να είναι χειμαρρώδης. Αν εσύ είσαι ευδιάθετος και φτιάξεις το κέφι ενός φίλου σου, εκείνος, όταν δει δικούς του φίλους που εσύ δεν τους γνωρίζεις, τότε είναι πολύ πιθανό να τους μεταφέρει τη θετική ενέργεια που του προκάλεσες εσύ. Ο άγνωστος σε σένα φίλος του φίλου σου, θα αρπάξει το ίδιο πράγμα κ.ο.κ. Χωρίς να το ξέρεις, κάνεις ανθρώπους ευτυχισμένους, που επίσης δεν τους ξέρεις! Πάρε παράδειγμα ένα αστείο στάτους στο Facebook. Φτάνει να γίνεται share στο δικό σου προφίλ. Έχει περάσει από τόσα προφίλ και εσύ, δε χρειάζεται να ξέρεις τον άνθρωπο που το ξεκίνησε. Η «δουλειά» έγινε. Είσαι ευτυχής! Με τον ίδιο τρόπο, δικά σου γραπτά, έχουν κάνει φίλους φίλων σου, να χαμογελάσουν.

Η ανθρώπινη φύση, δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά.

Ο άνθρωπος είναι φύσει κοινωνικό όν. Αυτό υποστήριζε ο Αριστοτέλης. Σύγχρονες μέθοδοι ανάλυσης και έρευνας που χρησιμοποιούνται από τον Νίκο Χρηστάκη, τον φέρνουν σε θέση να υποστηρίξει το ίδιο. Έχει ασχοληθεί πάρα πολύ με τις κοινωνικές συνέπειες των κοινωνικών δικτύων. Απαντώντας ουσιαστικά στους κινδυνολόγους και σε όσους θεωρούν κάθετί «καινούριο» ως απειλητικό, ο διακριθείς επιστήμονας υπενθυμίζει ένα απλό πράγμα. «Κάποτε οι άνθρωποι, επικοινωνούσαν με γράμματα. Σήμερα, επικοινωνούν με μέιλ.Η ουσία όμως, είναι η διάθεση για επικοινωνία.». Τόσο απλά είναι τα πράγματα. Είναι κάτι που θα το έχεις παρατηρήσει και εσύ. Όταν κάναμε το μάθημα της ιστορίας, θα θυμάσαι ανθρώπους που γνώρισες μέσα από τις σελίδες, οι οποίοι έζησαν ακόμη και χιλιάδες χρόνια πριν από σένα και βλέπεις ότι είχαν τις ίδιες ανάγκες με σένα. Τα μέσα άλλαξαν, όχι οι στόχοι. Οι μεγάλοι στόχοι του ανθρώπου, είναι η επιβίωσή του και η ευτυχία του. Το αν τελικά τα καταφέρνει ή όχι, είναι κάτι που αφορά τον τρόπο αλλά και τα μέσα. Οι στόχοι όμως, παραμένουν οι ίδιοι.

Άνοιξε το ευτυχές δίκτυό σου και ένωσέ το με άλλων.

Ο Νίκος Χρηστάκης, είναι επιστήμονας. Δε θέλει να ωραιοποιεί πράγματα, ούτε και να διατυπώνει απόψεις. Βεβαίως και υπάρχουν δίκτυα που εκπέμπουν και διαδίδουν τον πανικό, το ψέμα και τη διαστρέβλωση. Παρόλα αυτά, ο επιστήμονας θεωρεί πως οι καλοί καρποί, είναι περισσότεροι. Δικτυώσου λοιπόν και αντάλλαξε όσο γίνεται περισσότερα πράγματα. Δεν είναι μόνο η ανθρώπινη επικοινωνία που φέρνει υγεία και ευτυχία μέσα σου. Είναι ο φυσικότερος τρόπος εξέλιξης. Να τείνεις να έχεις στενές σχέσεις με ανθρώπους που σας συνδέει «δίαυλος ενέργειας». Όσο μπορείς, να διαδίδεις τις καλές ιδέες, τη δημιουργικότητά σου και τα καλά σου χαρακτηριστικά. Θα «κολλήσεις» πολλούς που ούτε καν ξέρεις!

Φωτό από: humannaturelab.net

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates