Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
Kosmas.-gogreeceyourway.gr

Πήραμε τα βουνά…για να πάμε στον Κοσμά!

 

Ο Κοσμάς Αρκαδίας, είναι λιγότερο γνωστός από ό,τι είναι το Μέτσοβο παραδείγματος χάρη, ή η Βασιλίτσα. Παρόλα αυτά, τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι γνωρίζουν αυτό το υπέροχο χωριό. Η Αρκαδία είναι ένας νομός που έχει αρκετές ομορφιές και ο Κοσμάς είναι ίσως το ομορφότερο μέρος που μπορείς να πας!

Τί φύση…

Χωρίς καμία υπερβολή, μπορούμε να πούμε πως ο Κοσμάς είναι ένα «φυσικό παρατηρητήριο». Μπορείς να εκμεταλλευτείς το υψόμετρό του και να δεις από τα 1.150 μέτρα. Από τον Πάρνωνα, θα δεις να απλώνεται η Λακωνία και αν στρέψεις το μάτι σου, θα δεις τις Σπέτσες και αν ο ουρανός είναι «καθρέφτης», μπορείς να δεις ακόμη και τη Μήλο! Οι πλαγιές είναι γεμάτες έλατα…Όσφρηση, όραση και ακοή γεμίζουν από ομορφιά και υγεία!

Η Παναγία η Έλωνα.

Το υπέροχο αυτό ορεινό χωριό, έχει ταυτιστεί με το πασίγνωστο Μοναστήρι της Παναγίας της Έλωνας. Πρόκειται για μια Μονή που χρονολογείται στο 1300 μ.Χ. Η Μονή είχε τεράστια συμβολή κατά τα χρόνια της Επανάστασης και ανακατεσκευάστηκε κατά τα τέλη του 18ου αιώνα και τις αρχές του 19ου. Απέχει 17 χιλιόμετρα από το Λεωνίδιο. Η διαδρομή από το Λεωνίδιο –ή και από τον Τυρό-  προς το Μοναστήρι της Έλωνας, είναι κυριολεκτικά μια βόλτα στον παράδεισο. Μπορεί η διαδρομή να είναι ανωφερής και κουραστική λόγω στροφών, όμως δεν πρόκειται να ζαλιστείτε με τα όσα θα βλέπετε δεξιά, αριστερά, πάνω και κάτω…Μόνο από το ύψος μπορεί να ζαλιστείτε! Το Μοναστήρι φαντάζει σαν ένα αρχιτεκτονικό θαύμα, σαν μια γενναία απόπειρα του ανθρώπου να τα βάλει με τις πέτρες. Αφού ανέβεις εκείνα τα μεγάλα και πλατιά σκαλιά και ξεναγηθείς από τις μοναχές, πιες ένα καφέ στο προαύλιο…Σε περιμένει μια θέα άνευ προηγουμένου…

Η Πλατεία και το Δημοτικό Σχολείο…

Η ταυτότητα κάθε χωριού, βρίσκεται στην κεντρική του πλατεία. Από αυτόν τον κανόνα, δεν ξεφεύγει ούτε ο Κοσμάς. Η πλατεία του χαρακτηρίζεται από τα τεράστια πλατάνια που αγκαλιάζουν την πλατεία. Στο κτίριο που στεγάζει το Δημοτικό Σχολείο του Κοσμά, συστεγάζονται το λαογραφικό μουσείο , η πινακοθήκη και η βιβλιοθήκη του Κοσμά ενώ το γραφικό και όμορφο ορεινό χωριό, κοσμεί και η εκκλησία –αφιερωμένη στος Αγίους Αναργύρους. Ανάμεσα στον Κοσμά, τον Τυρό, το Άστρος και το Λεωνίδιο, θα έχεις την ευκαιρία να απολαύσεις μια από τις πιο όμορφες διαδρομές της Πελοποννήσου…

Φαγητό και…μπακλαβάς.

Θα είναι περιττό αν σου πω πως τα προϊόντα είναι όλα διαλεχτά και η νοστιμιά τους είναι αξιοσημείωτη. Στον παραδοσιακό ξενώνα «Ο Μαλεάτης Απόλλων», όχι μόνο μπορείς να ζήσεις το τί σημαίνει διαμονή σε χωριό, αλλά και να γευτείς πανέμορφα φαγητά στο εστιατόριο. Το χειμώνα, για κάποιον λόγο, τα γλυκά του «ταψιού» είναι σαν ζαχαροπλαστική σπεσιαλιτέ στον Κοσμά! Ο Κοσμάς, αν και φέρνει στο νου ευκολότερα το χειμώνα, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως αποκλειστικά χειμερινός προορισμός! Βρίσκεται κοντά στον Τυρό και στο Άστρος Κυνουρίας που είναι πανέμορφα παραθαλάσσια χωριά με πολύ ωραίες παραλίες. Μακάρι να μπορέσεις να αφιερώσεις 3-5 μέρες και με «έδρα» τον Κοσμά, να γυρίσεις όλόκληρη την αρκαδική περιοχή γύρω από το Λεωνίδιο. Συνήθως, οι άνθρωποι που επισκέπτονται μια φορά τον Κοσμά, στο τέλος τον καθιστούν κάτι σαν «καταφύγιο ηρεμίας» και γι’ αυτό υπάρχουν σταθεροί…θαυμαστές του χωριού! Κάτι τέτοιο, θα γίνεις και εσύ!

 

Φωτό από: gogreeceyourway.gr

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates