Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Το top 5 πολύτιμων αντιοξειδωτικών τροφών για το χειμώνα!

Ο οργανισμός μας επηρεάζεται πάντα από τη διατροφή μας, είτε με ευνοϊκό είτε με καταστροφικό τρόπο. Φροντίζουμε λοιπόν να ενισχύουμε τη λειτουργία του και να βοηθάμε στην προστασία του από λοιμώδεις απειλές, με το να εμπλουτίζουμε τη δίαιτά μας με αντιοξειδωτικές τροφές. Προσφέρουν άλλωστε και θρεπτικές ουσίες και νοστιμιά! Γνωρίστε τις πέντε πιο αντιοξειδωτικές τροφές που μπορούν να γίνουν οι αγαπημένες μας αυτό το χειμώνα:

1. Ρόδι

Το ρόδι, είναι γνωστό πως αποτελεί έναν από τους καλύτερους συμμάχους της υγείας μας. Η βιταμίνη C και οι τανίνες που περιέχει, μας προστατεύουν από το λεγόμενο οξειδωτικό στρες, την κακή χοληστερόλη και άλλες απειλές της καρδιάς. Επίσης, διατηρεί ενυδατωμένη την επιδερμίδα μας καθυστερώντας τη γήρανση. Σίδηρος, κάλιο, φυτικές ίνες, υδατάνθρακες και ανθοκυανίνες κάνουν το χυμό του τρεις φορές πιο αντιοξειδωτικό από το πράσινο τσάι και το κόκκινο κρασί!

Το τρώμε: στις σαλάτες με ρόκα, σπανάκι, κρουτόν και ξηρούς καρπούς αλλά και σκέτο σαν νόστιμο φρούτο ή χυμό!

2. Μύρτιλα

Τα μύρτιλα ή Blueberries, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες και συμβάλλουν στην πρόληψη της χοληστερόλης. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου του ήπατος και γενικότερα στην παρεμπόδιση του πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων. Άλλες ευεργετικές τους δράσεις: προστασία από νευρο-εκφυλιστικές ασθένειες που συνδέονται με τη γήρανση, αντιμετώπιση της διάρροιας, της δυσπεψίας και της ναυτίας.

Τα τρώμε: είτε φρέσκα ή αποξηραμένα, στο γάλα ή με γιαούρτι!

3. Σουσάμι

Η βιταμίνη Ε, η σησαμολίνη και η σησαμίνη ενισχύουν τον οργανισμό μας και εμποδίζουν την οξείδωση των λιπαρών οξέων που δημιουργεί την πλάκα στα αγγεία μας. Προστατεύει από καρδιοπάθειες και από καρκίνο του προστάτη. Επίσης τα μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία που περιέχει βοηθούν στη σύνθεση των οστών και των μυών (ασβέστιο) και στις αντιδράσεις του μεταβολισμού (ψευδάργυρος).

Το τρώμε: σε σαλάτες, στο ψωμί, σε γλυκά. Το ταχίνι είναι άλλωστε πολτοποιημένο σουσάμι και μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει μια επιλογή ενός δυναμωτικού πρωινού!

4. Μαύρη σοκολάτα

Το κακάο ή αλλιώς η τροφή των θεών, είναι κάπως παρεξηγημένο. Το κακάο αποτελεί μια από τις πιο αντιοξειδωτικές τροφές της φύσης. Οι πολυφαινόλες είναι ασπίδα της καρδιάς μας. Ακόμα με την κατανάλωση της σοκολάτας εμποδίζεται η υπέρταση. Ας μην ξεχνάμε ότι μετά την κατανάλωσή της απελευθερώνονται ενδορφίνες, που έχουν αναλγητικές ιδιότητες και βελτιώνουν τη διάθεση.

Τη τρώμε: συνήθως ως γλύκισμα, αλλά και ζεστή το χειμώνα σε ρόφημα. Όσο σκουρότερη η σοκολάτα, τόσο περισσότερα αντιοξειδωτικά εμπεριέχονται!

5. Ελιές

Η κακή χοληστερόλη χτυπιέται αλύπητα από τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και τη βιταμίνη Ε της ελιάς. Ειδικά η πικρή ελιά, που οφείλει τη γεύση της στην ελαιοευρωπεΐνη, προστατεύει από διάφορες λοιμώξεις. Επίσης, το μασλινικό και το ολεανολικό οξύ βοηθούν στην αναστολή της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων στο κόλον.

Τις τρώμε: στη χωριάτικη σαλάτα, σκέτες και σαν συνοδευτικό σε πολλά φαγητά. Άλλωστε η ελιά ταυτίζεται με την ελληνική κουζίνα!

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates