Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
19 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τον Pierre Morad Omidyar, ιδρυτή του eBay!

19 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τον Pierre Morad Omidyar, ιδρυτή του eBay!

«Ποτέ δεν μου πέρασε από το μυαλό ότι κάποια μέρα θα ξεκινούσα μία εταιρία, η οποία θα ήταν πραγματικά επιτυχημένη. Απλά μου άρεσε που δούλευα με πολύ ενδιαφέρουσες τεχνολογίες.» Μπορεί να μην το είχε φανταστεί αλλά ο Pierre Morad Omidyar χτύπησε φλέβα ιντερνετικού χρυσού όταν δημιούργησε το eBay. Αυτές είναι μερικές πληροφορίες για τη ζωή και τη καριέρα του.

1. Ο Pierre Morad Omidyar έχει Ιρανική καταγωγή και γεννήθηκε στη Γαλλία στις 21 Ιουνίου του 1967. Η οικογένειά του μετανάστευσε στις ΗΠΑ όταν ήταν 6 ετών.

2. Η περιουσία του υπολογίζεται σε $8.2δις.

3. Από παιδί ήταν κολλημένος με την τεχνολογία και συχνά έκανε κοπάνα από τη γυμναστική για να παίξει με τους υπολογιστές του σχολείου. Ο γυμνασιάρχης αντί να τον τιμωρήσει, του ανέθεσε να φτιάξει ένα πρόγραμμα για την ταξινόμηση της βιβλιοθήκης με μισθό $6 την ώρα.

4. Σπούδασε πληροφορική στο Tufts University.

5. Το 1991 μαζί με 3 φίλους, έφτιαχναν προγράμματα pen-computing. Για πλάκα, έστησε ένα από τα πρώτα e-commerce sites που το ονόμασε eShop και το ενσωμάτωσε στο εταιρικό τους site. Η εταιρία δεν πήγε καλά, αλλά το eShop αποδείχθηκε αρκετά επικερδές, με αποτέλεσμα να τραβήξει την προσοχή της Microsoft που τελικά το αγόρασε.

6. Όταν ήταν 28 ετών, κατά τη διάρκεια των διακοπών του, έγραψε τον αρχικό κώδικα για το site που έμελλε να εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα brands του internet, το διάσημο site πλειστηριασμών eBay.

7. Ο Omidyar ανέβασε το site στις 4 Σεπτεμβρίου του 1995 και το ονόμασε αρχικά Auction Web. Το site φιλοξενήθηκε σε ένα site που ο Omidyar είχε δημιουργήσει για να δίνει πληροφορίες για τον ιό Έμπολα.

8. Το πρώτο λογότυπο του Auction Web, είχε το παρατσούκλι “Death Bar” (μπάρα του θανάτου)

9. Το όνομα eBay το σκέφτηκε στο «φτερό» όταν του είπαν ότι η αρχική του επιλογή «echobay» είναι ήδη κατοχυρωμένη.

10. Η διαδεδομένη ιστορία ότι ο Omidyar έφτιαξε το eBay για να βοηθήσει την κοπέλα του να ανταλλάξει συλλεκτικά Pen candy dispensers (μικρές συσκευασίες με καραμελίτσες και ήρωες κινουμένων σχεδίων) ήταν ένα κατασκεύασμα του τμήματος Δημοσίων Σχέσεων.

11. Το πρώτο αντικείμενο που πουλήθηκε στο eBay δεν ήταν ένα Pen dispenser αλλά ένα χαλασμένο laser pointer για $14,83.

12. To eBay διπλασίαζε τα μεγέθη του κάθε τρίμηνο και έτσι ο Omidyar και ο κοντινός του συνεργάτης Skoll, αποφάσισαν ότι χρειάζονταν χρηματοδότηση και μία έμπειρη διευθυντική ομάδα. Το 1997 παρουσίασαν το business plan τους στο επενδυτικό σχήμα Benchmark Capital και πήραν $4,5εκ χρηματοδότηση και την Margaret Whitham σαν CEO, η οποία προέρχονταν από την εταιρία παιχνιδιών Hasbro.

13. H Whitham σύντομα μετέτρεψε μια αγέλη αγοραστών και πωλητών σε μία σοβαρή και αξιόπιστη εταιρία. Δημιούργησε τμήμα marketing, καθάρισε το site από πλειστηριασμούς ερωτικού περιεχομένου και οδήγησε την εταιρία στο χρηματιστήριο το 1998. Η αρχική τιμή της μετοχής ήταν $18 αλλά 4 μήνες αργότερα εκτοξεύθηκε στα $300 κάνοντας αυτόματα τον Omidyar δισεκατομμυριούχο.

14. Η εκρηκτική ανάπτυξη του eBay είχε και ατυχήματα. Το 1999 το site κράσαρε αρκετές φορές με τη μεγαλύτερη διακοπή να φτάνει τις 22 ώρες. Ο Omidyar, θέλοντας να καθησυχάσει το κοινό, κινήθηκε γρήγορα. Η εταιρία έκανε 10.000 απολογητικά τηλεφωνήματα στους top χρήστες, διαβεβαιώνοντας τους ότι σύντομα όλες οι βλάβες θα αποκατασταθούν.

15. Το ακριβότερο αντικείμενο που πουλήθηκε ποτέ στο eBay είναι ένα αεροπλάνο Gulfstream II. Η τιμή του ήταν $4.9εκ. και πουλήθηκε το 2001.

16. Το 2002 το eBay εξαγόρασε την online πλατφόρμα πληρωμών PayPal.

17. Σήμερα το eBay έχει εξελιχθεί σε ένα τεράστιο οργανισμό με αγοραπωλησίες που το 2012 ξεπέρασαν τα $175δις.

18. Ο Pierre Morad Omidyar είναι παντρεμένος με την Pamela Wesley, έχουν 3 παιδιά και ζουν στην Honolulu.

19. Είναι ιδρυτές του Omidyar Network, ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα που έχει στόχο να βοηθήσει καινοτόμους οργανισμούς που στοχεύουν στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική πρόοδο. Μέχρι σήμερα έχουν δωρίσει πάνω από $270εκ. σε τέτοιους οργανισμούς παγκοσμίως.

Φωτό από: www.biography.com

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates