Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
15 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τον Jimmy Wales, ιδρυτή της Wikipedia!

15 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τον Jimmy Wales, ιδρυτή της Wikipedia!

«Φανταστείτε έναν κόσμο όπου ο καθένας θα έχει ελεύθερη πρόσβαση στο σύνολο της ανθρώπινης γνώσης. Αυτό ακριβώς κάνουμε!» Τάδε έφη Jimmy Wales, ο ιδρυτής της Wikipedia, της δωρεάν online εγκυκλοπαίδειας. Αυτές είναι μερικές πληροφορίες για τη ζωή και τη καριέρα του.

1. Ο Jimmy Wales γεννήθηκε στο Huntsville της Alabama, στις 7 ή 8 Αυγούστου το 1966 (ναι, η ακριβής ημερομηνία γέννησης του Wales είναι ένα μυστήριο που το συντηρεί και ο ίδιος).

2. Το παρατσούκλι του είναι Jimbo.

3. Η προσωπική του περιουσία υπολογίζεται σε $1εκ. μόλις. Αν το Wikipedia είχε διαφημίσεις θα άξιζε πάνω Από $3δις.

4. Άπληστος αναγνώστης από μικρή ηλικία, περνούσε πολλές ώρες καταβροχθίζοντας την Britannica και την World Book!

5. Σπούδασε Οικονομικά στο Auburn University. Όσο ήταν φοιτητής ξόδευε ατελείωτες ώρες παίζοντας online το multiplayer παιχνίδι Dungeons, πράγμα που τον έκανε να συνειδητοποίησε την τεράστια δύναμη που θα αποκτήσει το internet και τα online δίκτυα.

6. Ξεκίνησε την καριέρα του δουλεύοντας ως οικονομικός αναλυτής σε μια χρηματιστηριακή εταιρία του Σικάγο.

7. Σύντομα έκανε στροφή στην καριέρα του, ιδρύοντας με μερικούς φίλους το Bomis, μια μηχανή αναζήτησης ερωτικού περιεχομένου, γνωστό και ως το “Playboy of the Internet”.

8. Με τα χρήματα που συγκέντρωσε από το Bomis, o Wales χρηματοδότησε το Nupedia, μία online εγκυκλοπαίδεια με θέματα γραμμένα από ειδικούς και χρηματοδοτούμενη από διαφημίσεις. Η ανάπτυξη όμως των θεμάτων από τους ειδικούς ήταν μια πάρα πολύ αργή διαδικασία και έτσι το 2001 χρησιμοποιήθηκε το πρώτο wiki model, μια συλλογική δηλαδή διαδικασία ανοιχτή στους χρήστες, οι οποίοι έγραφαν τα θέματα ενώ μία εθελοντική ομάδα επιστημόνων επέβλεπε και διόρθωνε. Αυτό το μοντέλο όμως, προκάλεσε τη δυσαρέσκεια των ειδικών, οι οποίοι πίστευαν ότι το περιεχόμενο που δημιουργούσαν οι χρήστες ήταν ερασιτεχνικό και κοινώς για τα «σκουπίδια».

9. Ο Wales και ο συνεργάτης του Sanger, ίδρυσαν την Wikipedia, εν γνώσει τους, όμως, ότι αρχικά το περιεχόμενο δεν θα ήταν υψηλής ποιότητας αλλά τουλάχιστον η διαδικασία της δημιουργίας της εγκυκλοπαίδειας θα ήταν πολύ πιο γρήγορη. Η ανταπόκριση των χρηστών στο μοντέλο της Wikipedia ήταν τεράστια και τα θέματα έπεφταν βροχή, ξεπερνώντας τον αριθμό των θεμάτων της Nupedia μέσα σε λίγες μέρες!

10. Ο Sanger δηλώνει συνιδρυτής της Wikipedia, κάτι όμως που ο Wales αρνείται πεισματικά. O Sanger βέβαια δεν διεκδικεί την πατρότητα της ιδέας, την οποία χρεώνει εξ’ ολοκλήρου στον Wales, αλλά υποστηρίζει ότι έβαλε το δικό του λιθαράκι στην ανάπτυξη και την προώθηση της ιδέας της Wikipedia. Διάφορα άρθρα του 2001 δικαιώνουν τον Sanger αλλά αυτό δεν σταμάτησε τον Wales να δηλώσει σε μια συνέντευξη στο περιοδικό Boston Globe το 2006 ότι οι αξιώσεις του Sanger είναι παράλογες.

11. Η ιστορία του Wales και της Wikipedia είναι γεμάτη από αντιπαραθέσεις και κατηγορίες για ανακρίβειες και ελλιπή προστασία από κακόβουλες επιθέσεις όμως όλα αυτά δεν κατάφεραν να πλήξουν τη Wikipedia, η οποία παραμένει η πιο δημοφιλής πηγή γνώσης στο internet.

12. Σε μια συνέντευξη, η πρώην γυναίκα του Wales, δήλωσε ότι δεν είναι τόσο δημοκράτης όσο δείχνει και το μόνο που τον ένοιαζε πάντα ήταν πώς θα γίνει εκατομμυριούχος.

13. Το 2008, ένας εργαζόμενος της Wikipedia, κατηγόρησε τον Wales ότι χρησιμοποιούσε χρήματα από το Wikimedia Fountation (το ίδρυμα που διαχειρίζεται τις δωρεές των χρηστών για να καλύπτει τα έξοδα της Wikipedia) για προσωπική του χρήση και επιπλέον έκανε κατάχρηση της πιστωτικής κάρτας που του παρείχε το ίδρυμα.

14. Ο Wales έχει κατηγορηθεί για επέμβαση στις πληροφορίες της Wikipedia. Το 2008 κατηγορήθηκε ότι επενέβη στην σελίδα του Jeffrey Merkey στο Wikipedia, με αντάλλαγμα μια αξιόλογη δωρεά. Επίσης, υπάρχουν υπόνοιες ότι βελτίωσε την βιογραφία της καναδής δημοσιογράφου Rachel Marsden, με την οποία είχε ερωτική σχέση.

15. Τον Οκτώβριο του 2012 παντρεύτηκε για 3 φορά, την Kate Garvey, πρώην γραμματέα του πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας Tony Blair.

Φωτό από: www.biography.com

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates