Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
Το νησί των γατών

Το νησί των γατών

Το Tashiro-jima, ένα νησάκι της Ιαπωνίας που χαρακτηρίζεται νησί των γατών έχει 4 φορές περισσότερες γάτες σε σχέση με ανθρώπους. Οι 100 περίπου κάτοικοι του νησιού φαίνεται να είναι ευχαριστημένοι με αυτή την αναλογία και να προσέχουν τους τετράποδους φίλους τους, αφού πιστεύουν ότι το να ταΐζεις μία γάτα θα σου φέρει καλοτυχία και πλούτο.

Το νησάκι λειτουργούσε ως καταφύγιο το 1800 για τους περισσότερους ψαράδες που έψαχναν ένα μέρος να διανυκτερεύσουν ώστε να βρίσκονται κοντά στις εύφορες αλιευτικές ακτές. Το εμπόριο του μεταξοσκώληκα άκμαζε στο νησί και οι γάτες παρέμεναν εκεί για να κυνηγούν τα ποντίκια, για τα οποία οι πολύτιμοι μεταξοσκώληκες αποτελούσαν ένα λαχταριστό φαγητό.

Γρήγορα οι γάτες κατάλαβαν ότι οι ναύτες φέρνουν μαζί τους ψάρια κι έτσι τους παρακολουθούσαν και τους περίμεναν πιστά, με αποτέλεσμα η παρουσία τους να μετατραπεί σε μία επιτροπή καλωσορίσματος. Από την άλλη, οι ψαράδες φυλούσαν πάντα κάποια νοστιμιά από τα δίχτυα τους για τα έξυπνα τετράποδα. Με την πάροδο του χρόνου, οι ψαράδες άρχισαν να ερμηνεύουν τη συμπεριφορά των γατών ως πρόβλεψη για τον καιρό και την ψαριά. Για παράδειγμα, αν κάποιος έβλεπε πολλές γάτες να πλένουν τη μουσούδα τους πάνω από το αυτί σήμαινε ότι ο καιρός θα είναι καθαρός.

Φυσικά δεν λείπουν και οι μύθοι σχετικά με τις γάτες σε αυτό το νησί. Ένα παραμύθι αφηγείται την ιστορία ενός ψαρά, ο οποίος χρησιμοποιούσε μεγάλες πέτρες για τα δίχτυα του, μέχρι που ένας βράχος έπεσε και συνέτριψε μία γάτα. Η απογοήτευση και η λύπη του ήταν τεράστια, ώσπου αποφάσισε να χτίσει ένα ιερό στη μνήμη της άτυχης γάτας που ήταν σύντροφός του. Σήμερα υπάρχουν πάνω από δέκα παρόμοια ιερά στο νησί και μαζί με τα πενήντα τουλάχιστον μνημεία γατών καθιστούν σαφές πόσο πολύ αγαπούν αυτά τα ζώα οι κάτοικοι. Προς έκπληξη όμως των τουριστών, δεν υπάρχουν μόνο τα ιερά και τα μνημεία που τραβούν την προσοχή, αλλά και αρκετά κτίρια σε σχήμα γάτας.

Το νησί είναι προσβάσιμο με πλοίο και μία μικρή βιομηχανία έχει αρχίσει να ανθίζει το τελευταίο διάστημα – κάτι που χρειάζεται. Οι περισσότεροι κάτοικοι είναι άνω των 65 ετών (υπάρχουν βέβαια και αρκετοί τριαντάρηδες και κάτι), οπότε είναι σημαντικό να βρεθεί τρόπος ώστε να ευδοκιμήσει το νησί αλλά και οι γάτες στο μέλλον. Το σίγουρο πάντως είναι ότι τα σκυλιά δεν έχουν καμία θέση εκεί.

Φωτό από: thetopofeverythings.blogspot.com

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates