Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Γιάννης Γραμμένος, chef και owner of (flash back)

http://www.foodesign.gr

Ποια είναι για σένα η απόλυτη έκφραση ευτυχίας;
Αν υποθέσουμε ότι υπάρχει απόλυτη ευτυχία, τότε διαρκώς την αναζητούμε. Για μένα απόλυτη ευτυχία είναι η απόλυτη ηρεμία. Όταν υπάρχει, ο άνθρωπος ανανεώνεται, κάνει ένα reset στον εαυτό του και πάει ένα βήμα πιο κάτω.

Η ευτυχία πηγάζει από μέσα μας ή έρχεται από εξωτερικούς παράγοντες;
Ουσιαστικά για μένα η ευτυχία είναι μια εσωτερική κατάσταση και αναζήτηση αλλά πολλές φορές πηγάζει κι ενισχύεται από εξωτερικούς παράγοντες. Αυτοί μπορεί να είναι μια βόλτα σε ένα ωραίο μέρος, ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας, ένα μαγαζί με μπαχαρικά και βότανα ή ένας καφές.

Είσαι αποφασισμένος να δίνεις ευκαιρίες στον εαυτό σου να ζει ευτυχισμένα;
Είμαι πάρα πολύ αποφασισμένος κι όπως και ο περισσότερος κόσμος, θέλω να έχω αυτή την ευκαιρία. Aπό τη στιγμή λοιπόν που μου δίνεται, την αρπάζω από τα μαλλιά.

Εάν δεν υπήρχε κριτική ή έπαινος, τι θα ήσουν σήμερα;
Η κριτική με βελτιώνει και ο έπαινος με επιβραβεύει ώστε να προχωρήσω ένα βήμα παραπέρα. Θεωρώ ότι είναι πολύ βασικό να υπάρχουν στη ζωή μας. Βέβαια υπάρχουν διάφορες κριτικές αλλά εγώ τις εκλαμβάνω όλες καλοπροαίρετα.

Πρέπει να υποφέρουμε για να γίνουμε σπουδαίοι;
Όχι δεν νομίζω ότι χρειάζεται να υποφέρουμε, αλλά πιστεύω ότι πρέπει να προσπαθήσουμε αρκετά και μέσα από τη δουλειά μας, από την έμπνευση που έχουμε και όλο αυτό θα φανεί. Αν όμως αγαπάς αυτό που κάνεις, τότε δεν υποφέρεις, ίσα-ίσα αισθάνεσαι χαρούμενος.

Πώς θέλεις να επηρεάζεις και ποιόν;
Θέλω να επηρεάζω όσους γεύονται τη μαγειρική μου και ίσως να τους προτρέψω να ανακαλύψουν τη δημιουργική χαρά της μαγειρικής. Γι αυτό και συζητάω πολύ με τους πελάτες, τους οποίους δεν τους βλέπω σαν πελάτες αλλά σαν φίλους που έρχονται να φάνε.

Για ποιο λόγο εργάζεσαι;
Εκτός του ότι η δουλειά μου είναι ένα μέσο βιοπορισμού είναι χαρά και δημιουργία για μένα. Μια δημιουργική διέξοδος, στην οποία μπορώ να δώσω όλη μου την ενέργεια.

Ποιο είναι το πιο αφελές πράγμα που πίστευες παλιότερα;
Ήταν αφελές εκ μέρους μου να πιστεύω ότι οι υστερόβουλοι άνθρωποι ήταν λιγότεροι από όσοι είναι πραγματικά.

Αν είχες ένα βάθρο, ποιον θα έβαζες επάνω;
Τους γονείς μου. Είναι οι άνθρωποι οι οποίοι με ανέθρεψαν, με έσπρωξαν και μου έδωσαν όλα τα εφόδια για να κάνω τις επιλογές στη ζωή μου.

Είσαι εξαρτημένος από κάτι θετικό;
Από τον έρωτα.

Ποιο μότο, σκεπτικό, νόμο ή παγκόσμια σοφία θα ήθελες να καταργήσεις;
«Ζήσε το σήμερα σαν να μην υπάρχει αύριο». Εγώ θα έλεγα: «Ζήσε σήμερα κι επένδυσε στο μέλλον». Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνεις κάτι σαν να ζούσες την τελευταία ημέρα της ζωής σου.

Τι θα μάθαινες σε ένα παιδί για το χρήμα;
Να το αντιμετωπίζει ως μέσο και όχι ως σκοπό.

Τι προσπαθείς να ανακαλύψεις;
Κάθε μέρα ανακαλύπτεις κάτι καινούριο. Από κάθε άνθρωπο που γνωρίζεις, κάτι ανακαλύπτεις και παίρνεις. Όταν είμαι σε μια παρέα προσπαθώ να ρουφάω σαν σφουγγάρι ό,τι γίνεται γύρω μου.

Ποια πράσινη καθημερινή συνήθεια ακολουθείς για το καλό όλων;
Δεν πετάω ποτέ σκουπίδια στον δρόμο και κάνω μέχρι και παρατήρηση αν πετάξουν.

Για τι πράγμα είσαι ευγνώμων;
Για αυτά που μου έχουν δοθεί σε αυτή τη ζωή. Χωρίς να χρειάζεται να αποδείξεις τίποτα στον περίγυρο ή στην οικογένεια σου, από μόνη της η ζωή είναι δώρο, γι αυτό και λέγεται δώρο ζωής. Επίσης νομίζω ότι από τον τρόπο που επιλέγεις να ζεις, μπορείς να προσφέρεις.

Μπορείς να συγχωρείς;
Αν δεν μπορείς να συγχωρείς, τότε δεν μπορείς να είσαι κι ευτυχισμένος. Αλλά τουλάχιστον το προσπαθώ σε πολύ μεγάλο βαθμό. Νομίζω όμως ότι ό χρόνος τα δείχνει όλα.

Tι σου δίνει χαρά;
Το να έχω ελεύθερο χρόνο ή να ξεκλέβω και να μαγειρεύω για τους φίλους μου. Να μαζευόμαστε γύρω από ένα τραπέζι και να τρώμε από το πιο απλό φαγητό μέχρι ένα λουκούλλειο γεύμα. Να λέμε ανέκδοτα, να γελάμε, να μοιραζόμαστε εμπειρίες, να ανταλλάσουμε γνώμες ή απλά να κοιταζόμαστε. Το τραπέζι είναι ένα μέσο, το οποίο σε βοηθάει να εκφραστείς στον υπέρτατο βαθμό.

Γιατί βρίσκεσαι σε αυτό τον κόσμο;
Μπορεί να φανεί εγωιστικό, αλλά είμαι εδώ για να δημιουργώ, να γεύομαι, να ανακαλύπτω και να ζω την κάθε στιγμή, όποια κι αν είναι αυτή, άσχημη ή καλή, γιατί μέσα από όλο αυτό γίνεσαι πιο δυνατός και καλύτερος άνθρωπος.

Τι συμβουλή θα έδινες, αν είχες την ευκαιρία, στο νεότερο εαυτό σου;
Να ήταν λίγο πιο προσεκτικός σε κάποιες επιλογές και αποφάσεις που είχε πάρει γιατί ίσως τον οδηγούσαν σε ένα διαφορετικό δρόμο, τον οποίο μπορείς να τον φαντάζεσαι αλλά δεν μπορείς πλέον να τον ανακαλύψεις.

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates