Πάω για τρύγο
«Αμπέλι μου πλατύφυλλο και καλοκλαδεμένο, δέσε σταφύλια κόκκινα, να μπω να σε τρυγήσω, να κάμω αθάνατο κρασί, μοσχοβολιά γιομάτο». Ο Σεπτέμβριος είναι γνωστός με την ονομασία «Τρυγομηνάς» ή «Τρυγητής». Αυτή την εποχή, όσοι έχουν αμπέλια, μεταφέρουν τα σταφύλια στα πατητήρια, δηλαδή σε ειδικά ξύλινα δοχεία από όπου ρέει ο μούστος. Έπειτα μεταφέρεται σε βαρέλια που έχουν πλυθεί με ειδικά αρωματικά φυτά (σχίνο, μυρτιά) και έχουν απολυμανθεί με θειάφι. Τελικά, αποθηκεύεται μέχρι να βράσει και να γίνει κρασί, ώστε να το απολαύσουμε στο τραπέζι μας!
Φωτό από: www.freedigitalphotos.net