Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
Καστελόριζο και Σύμη: Οι περήφανες και πανέμορφες άκρες του Αιγαίου!

Καστελόριζο και Σύμη: Οι περήφανες και πανέμορφες άκρες του Αιγαίου!

Πολλές φορές, ακούμε το Καστελόριζο να συνοδεύεται από φράσεις όπως «άγονη γραμμή», «ακριτική περιοχή». Ακριτικό νησί είναι το Καστελόριζο και μάλιστα πανέμορφο! Οι κάτοικοι του νησιού είναι φιλόξενοι όσο δεν πάει. Αυτή η φιλοξενία, γίνεται συγκινητική αν σκεφτεί κανείς τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μόνιμοι κάτοικοι. Ένα ωραίο νησί του Αιγαίου, με πολλές ιδιαιτερότητες! Αυτό είναι το Καστελόριζο!

1) Μια ολόκληρη ιστορία.

Το νησί ενσωματώθηκε στην Ελλάδα, μόλις το 1948. Δεκάδες αιώνες πριν, το Καστελόριζο, ονομαζόταν «Νήσος Μεγίστη» (η παράδοση θέλει τον Μέγιστο πρώτο άποικο του νησιού) και αποτελούσε σημαντικό εμπορικό κέντρο. Το 1537, το Καστελόριζο κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς, οι οποίοι έδωσαν ειδικά προνόμια εμπορικού χαρακτήρα στους ντόπιους. Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης, το νησί συμμετείχε ενεργά στις προσπάθειες για απελευθέρωση. Μάλιστα, η γεωστρατηγική του θέση εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από τους Γάλλους που το χρησιμοποίησαν σαν στρατιωτική βάση κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

2) Η εκκλησία «Άγιος Κωνσταντίνος και Ελένη» και τα…σπίτια!

Πολλά πράγματα θα είναι αυτά που θα σε κάνουν να δεις το πόσο αξιόλογο είναι το νησί. Τα σπίτια, είναι έντονα χρωματισμένα. Το χωριό «Μεγίστη», είναι γεμάτο από χρώμα στα σπίτια. Αυτή η παράδοση, ανάγεται στα χρόνια της βυζαντινής εποχής αλλά και αργότερα, της οθωμανοκρατίας. Το χρώμα έδειχνε την κατάσταση στην οποία είναι η οικοδέσποινα. Στο νησί θα έχεις την ευκαιρία να δεις το αρχαιολογικό μουσείο αλλά και το λαογραφικό. ΄Ετσι, θα μπορέσεις να γίνεις μάρτυρας της πορείας του νησιού στους αιώνες! Η εκκλησία του «Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης», χτίστηκε το 1835. Κάποια από τα υλικά του αρχαίου ναού του Απόλλωνα, χρησιμοποιήθηκαν για την οικοδόμηση της εκκλησίας. Για φαντάσου…αρχαία Ελλάδα, Βυζάντιο και πρώτα χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση, σε μια εκκλησία.

3) Το Καστελόριζο των κάστρων.

Το όνομα του νησιού και μόνο, προέρχεται από κάστρο. Το «Κάστρο των Ιπποτών», οικοδομήθηκε τον 14ο αιώνα και χτίστηκε σε αρχαίο ιερό τόπο. Χτίστηκε με κόκκινες πέτρες και από εκεί πήρε και το όνομά του το νησί «Κόκκινο Κάστρο». Μπορεί το όνομα του νησιού να δόθηκε από το «Κάστρο των Ιπποτών», όμως το σημαντικότερο μνημείο του, είναι το «Παλαιόκαστρο». Από που να ξεκινήσεις και πού να τελειώσεις. Είναι το αρχαιότερο μνημείο του νησιού. Βρίσκεται στο λόφο «Βίγλα» και υπάρχουν ερείπια από τη δωρική ακρόπολη που χτίστηκε τον 3ο αιώνα π. Χ. Το κάστρο αυτό, δε δέχθηκε καμία παρέμβαση από τους Ιωαννίτες Ιππότες.

4) Γαλάζια Σπηλιά.

Λίγο αν αγαπάς τη θάλασσα, θα πήγαινες στο Καστελόριζο μόνο και μόνο για να θαυμάσεις τη «Γαλάζια Σπηλιά». Σπηλιές με το αντίστοιχο όνομα, υπάρχουν πολλές στην Ελλάδα, γι΄αυτό στους κατοίκους του νησιού, είναι γνωστή είτε ως «Φώκιαλη», είτε ως «Σπηλιά του Παραστά». Πρόκειται για μια σπηλιά σωστή καλλονή, που θεωρείται ως η μεγαλύτερη ενάλια σπηλιά της ελληνικής επικράτειας και βέβαια, μια από τις ομορφότερες της Μεσογείου. Θα αφεθείς στις εικόνες που θα σου χαρίσει αυτό το μοναδικό σπήλαιο. Αν αγαπάς τα σπήλαια ή αν η «Φώκιαλη» σε έκανε να τις αγαπήσεις, μπορείς να πας και στις σπηλιές «Φωτσαλίκι», «Κολώνες», «Αρναούτη» και «Κατραντζή». Επίσης, δε νομίζω να χρειάζεται να σου υπενθυμίσω ότι στο Καστελόριζο γυρίστηκε η βραβευμένη με Όσκαρ ταινία, «Μεντιτερανέο».

5) Παραλίες και δραστηριότητες.

Το νησί υπόκειται σε έναν πολύ όμορφο κανόνα. Στον κανόνα που λέει ότι τα νερά του Αιγαίου είναι τέλεια! Στον «Κάβο» , στο «Φάρο» και στις «Πλάκες», μπορείς να πάρεις μια γεύση για τα νερά του νησιού, χωρίς να απομακρυνθείς ιδιαίτερα. Παίρνοντας το καϊκι και πηγαίνοντας στη «Γαλάζια Σπηλιά», μπορείς να απολαύσεις κάτι παραπάνω από κολύμπι! Στα νησάκια «Ρω» θα απολαύσεις παραλίες που θα σου μείνουν αξέχαστες. Ο «Άγιος Γεώργιος» είναι μια τέτοια παραλία, και η «Στρογγυλή» άλλη μια ακόμη! Και τί θα κάνεις εκεί; Μπορείς να επιδοθείς σε ενάλιες δραστηριότητες. Ψάρεμα, καταδύσεις και ιστιοπλοϊα. Επίσης, μπορείς να χρήσεις τον εαυτό σου «ερευνητή σπηλαίων» καθώς μπορείς να πας σε 5 σπήλαια στο νησί! Νυχτερινή ζωή με την έννοια που έχει σε πολλά νησιά του Αιγαίου, δε θα βρεις στο Καστελόριζο. Πολύ απλά, μπορείς να κάτσεις μέχρι αργά σε ταβερνάκια και καφέ-μπαρ του νησιού. Εκεί πας για να γαληνεύσεις! Στο Λιμάνι, μπορείς να πας για φαγητό, καφέ και γλυκό, στο μαγαζί «Αιολίς» που προσφέρει πολύ καλές υπηρεσίες και είναι ενδεικτικό των τοπικών καταστημάτων εστίασης!

6) Πετάξου μέχρι τη Σύμη!

Η Σύμη είναι ένα αρχοντικό και γραφικό νησάκι. Παρά τον μεγάλο αριθμό τουριστών, δεν έχει χάσει το χαρακτήρα του το νησί! Γι’ αυτό άλλωστε το επισκέπτονται πολλοί! Περνώντας από τη μαγευτική Ρόδο, μπορείς να κάνεις μια μικρή κρουαζιέρα που θα καταλήξει στο «νησί της πριγκίπισσας της Ρόδου και του θεού Γλαύκου». Ο χαρακτήρας του νησιού, φαίνεται από το γραφικό λιμάνι του. Το «Μοναστήρι του Αρχάγγελου Μιχαήλ του Πανορμίτη», ξεκινά την ιστορία του από τον 6ο αιώνα μ. Χ. Και έχει ιδιαίτερη ιστορική και θρησκευτική σημασία για το νησί αλλά και για τα Δωδεκάνησα! Διασχίζοντας το πέτρινο γεφύρι του λιμανιού, μπορείτε να δείτε από κοντά τα υπέροχα νεοκλασικά κτίρια της Ιονικής Τράπεζας, του Ναυτικού Μουσείου και του σημερινού Δημαρχείου. Αν αναζητάς πανοραμική θέα, ανέβα στην «Άνω Σύμη» και στο ιστορικό «Κάστρο των Ιπποτών», που είναι χτισμένο πάνω σε ερείπια αρχαίων και βυζαντινών κτισμάτων. Από εκεί, βλέπεις το «Χωριό» και το «Γιαλό»…από ψηλά! Αν θες τη γνωμη μου, για κολύμπι, θα πάρεις καραβάκι από τον «Γιαλό», που θα σε πάει στις παραλίες του «Αγίου Γεωργίου», της «Αγίας Μαρίνας», των «Δισαλώνων» και του «Αγίου Αιμιλιανού».

7) Φεστιβάλ της Σύμης και φαγητό.

Το «Φεστιβάλ της Σύμης», διεξάγεται κάθε χρόνο από τον Ιούλιο έως το Σεπτέμβρη! Μεγάλα ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου, κινηματογραφικές και θεατρικές παραστάσεις αλλά και παραδοσιακά γλέντια και πανηγύρια, δίνουν μεγάλη ενέργεια στο κατά τ’ άλλα ήρεμο νησί της Σύμης. Υπάρχουν μπαράκια αλλά δεν σου υπόσχονται νυχτερινό ξεφάντωμα. Και το Καστελόριζο αλλά και η Σύμη, είναι νησιά στα οποία θα κάνεις αληθινές διακοπές! Όσον αφορά τις εξόδους σου για φαγητό και για καφέ και για ποτό, υπάρχουν αρκετά παραδοσιακά ταβερνάκια και κάποια μπαράκια. Θα σου πρότεινα να πας στην παραθαλάσσια ταβέρνα «Χαριτωμένη». Πρόκεται για κλασική παραδοσιακή ταβέρνα με σπουδαίο φαγητό!

Φωτό από: parapona-rodou.blogspot.com

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates