Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
Το μέρος όπου το ύψος αγαπά τη φύση, το λένε...Καρπενήσι.

Το μέρος όπου το ύψος αγαπά τη φύση, το λένε…Καρπενήσι.

Το Καρπενήσι είναι η πρωτεύουσα του νομού Ευρυτανίας. Θα μπορούσε να είναι και η πρωτεύουσα των πιο απαιτητικών επισκεπτών και τουριστών! Η περιοχή, είναι κυρίως χειμερινός προορισμός, αλλά δεν είναι λίγοι εκείνοι που το επισκέπτονται και το καλοκαίρι, σαν δεύτερη φάση θερινών διακοπών. Το υψόμετρο του Καρπενησίου, είναι περίπου 960 μέτρα. Καταλαβαίνεις πως οι αναπνοές που θα πάρεις εκεί, θα ωφελήσουν τη σωματική και την ψυχική σου υγεία.

1) Το χιονοδρομικό κέντρο στο Βελούχι.

Άπαξ και επιλέξεις να κάνεις χειμερινές διακοπές ή μια ολιγοήμερη χειμερινή απόδραση, καλά έκανες και πήγες στο Καρπενήσι. Όμως, άπαξ και πήγες εκεί, τί σου είναι 11-12 χιλιόμετρα ακόμη…;Τόσο απέχει το ξακουστό χιονοδρομικό κέντρο του Καρπενησίου. Η εγκατάσταση εξελίσσεται συνεχώς εδώ και πολλά χρόνια και διαθέτει 10 πίστες υψομετρικής δυσκολίας (από 1.800 μέχρι 2.040 μέτρα), 7 αναβατήρες και δυνατότητα εξυπηρέτησης 5.150 ατόμων την ώρα. Από τον αναβατήρα, να φύγεις γρήγορα…μη ζαλιστείς από τη θέα που θα δεις μπροστά σου! Εξυπακούεται ότι και φαγητό έχει το κέντρο και καφέ-μπαρ!

2) Το «Πάντα Βρέχει»…

Σίγουρα από όσα έχεις ακούσει και διαβάσει, θα έχεις σχηματήσει μια γνώμη για το Καρπενήσι η οποία θα είναι ταυτισμένη με τη φύση. Δεν έχεις καθόλου άδικο. Απλά, αν δεν έχεις πάει δεν μπορείς να καταλάβεις το «τί είδους φύση» θα βρεις μπροστά σου! Το «Πάντα Βρέχει», είναι μια απόδειξη ότι η φύση έχει προικίσει το Καρπενήσι και την Ευρυτανία. Επιβλητική τοποθεσία και πολύ δυσπρόσιτη…Νερό, πυκνό πράσινο και καθαρός αέρας, πλέκουν το κουβάρι της ομορφιάς αυτού του μέρους. Πάρε έναν εκδρομικό σάκο μαζί σου και με μεγάλη προσοχή αλλά και με τη βοήθεια των ειδικών εκπαιδευτών που θα βρεις εκεί, θα μπορέσεις να επιδοθείς σε δραστηριότητες…άγριας φύσης!

3) Η Μονή Προυσού.

Εννοείται πως θα πας στο Καρπενήσι και θα μείνεις εκεί, αλλά σε έναν τέτοιον ορεινό παράδεισο, τη μεγάλη αξία την έχουν οι διαδρομές. Η «Μονή Προυσού», είναι σε απόσταση…μιας εκδρομής από το Καρπενήσι. Στα 30 χιλιόμετρα νότια του Καρπενησίου, βρίσκεται η Ιερά Μονή του ομώνυμου χωριού, (2 χιλιόμετρα μακριά) που αποτελεί το πνευματικό κέντρο ολόκληρης της Ευρυτανίας. Θαρρείς πως βρίσκεται μέσα στο βουνό, η Μονή Προυσού είναι χτισμένη σε μια επιβλητική και απόκρημνη τοποθεσία. Η μονή, είναι αφιερωμένη στην Παναγία και γιορτάζει στις 23 Αυγούστου.

4) Το ιστορικό και πανέμορφο Κεφαλόβρυσο!

Σε μια μάχη για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού, που έγινε στο Κεφαλόβρυσο το 1823, έχασε τη ζωή του ο μεγάλος αγωνιστής της Εθνικής Επανάστασης, ο Μάρκος Μπότσαρης. Για χάρη του μεγάλου στρατηγού, υπάρχουν μνημεία τόσο στο Κεφαλόβρυσο, όσο και στο κέντρο του Καρπενησίου (αδριάντας). Τα φυσικά κάλλη ακολουθούν την ιστορική σημασία του τόπου. Τρεχούμενα νερά, πλατάνια και πυκνή βλάστηση, αγκαλιάζουν το Κεφαλόβρυσο. Θα νομίζεις ότι ο παράδεισος κατέβηκε στη γη αν κάτσεις κάπου και κλείσεις τα μάτια σου. Οι ήχοι των νερών…έχουν χρώμα στο Κεφαλόβρυσο. Για την απόσταση, μην ανησυχείς! Είναι μόλις 3 χιλιόμετρα μακριά από το Καρπενήσι. Φαγητό στο «Κεφαλόβρυσο».

5) Στη Βαβυλώνα οι Κρεμαστοί Κήποι, στο Καρπενήσι, η Λίμνη Κρεμαστών

Πρόκειται για μια επιτυχημένη ανθρώπινη παρέμβαση στη φύση. Όσο επιτυχημένη μπορεί να ήταν μια τέτοια παρέμβαση καθώς αρκετοί οικισμοί και μνημεία, «θυσιάστηκαν» προκειμένου να γίνουν τα έργα. Τεχνητή λίμνη, φυσική η ομορφιά…Αυτό θα μπορούσαμε να πούμε για την «Λίμνη Κρεμαστών». Το φράγμα που κατασκευάστηκε, είναι από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης. Ξεκινώντας από το υπέροχο Καρπενήσι, θα χρειαστείς 1 με 1 ½ ώρα για να φτάσεις. Στην Κρεμαστή Λίμνη, μπορείς να κάνεις rafting και kayak. Η τέλεια προσαρμογή της τεχνητής λίμνης στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής, αποτελεί από μόνη της πόλο έλξης για πολλούς ανθρώπους.

6) Τα κοντινά χωριά

Πολύ κοντά στο Καρπενήσι, μπορείς να πραγματοποιήσεις άλλη μια απόδραση. Το χωριό «Βουτύρο», είναι γεμάτο πράσινο. Χτισμένο στα 850 μέτρα ύψος, το χωριό είναι μια «ψηλή βεράντα» με θέα την πλαγιά του όρους «Καλιακούδα». Δε θα έχεις παράπονο…Από ύψος σε ύψος θα πηγαίνεις! Αφού διανύσεις 9 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι, το γραφικό αυτό χωριουδάκι θα σε αφήσει άφωνο, όχι μόνο για τα φυσικά κάλλη και το οξυγόνο του αλλά και για το πολύ καλό φαγητό που θα έχεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις. Γύρω από το Καρπενήσι θα ευχαριστηθείς επίσης εκδρομές ή φαγητό στο Μικρό και Μεγάλο Χωριό, στις Καρυσχάδες, στον Άγιο Νικόλαο (Λάσπη) ή στο Κλαυσί ή στη Μυρίκη. Οι ποδαρόδρομοι ενδείκνυνται.

7) Περί ορέξεως…το καλύτερο φαγητό!

Θα βρεις παραδοσιακές ταβέρνες και χώρους που θα σε εμπνεύσουν να φας. Άλλωστε, μόνο το οξυγόνο που θα έχεις στα πνευμόνια σου, θα σου φέρει όρεξη. Για όσες μέρες μπορέσεις να μείνεις εκεί, μη χάσεις την ευκαιρία να πας στην παραδοσιακή ταβέρνα «Πανόραμα». Παϊδάκια, κόκκορας κρασάτος, κοντοσούβλι και άλλα πολλά αγαπημένα πιάτα των Ελλήνων, σερβίρονται σε έναν πολύ ζεστό και παραδοσιακό χώρο. Ειδικά αν πας το χειμώνα, θα φας μπροστά στο τζάκι! Οι ταβέρνες «Λαδόκολλα», «Χαγιάτι», «Πέταλο», «Ψαράς», πολύ καλές ταβέρνες (από τις πολλές καλές) που βρίσκονται στο χωριό «Γαύρος» που απέχει λίγα χιλιόμετρα μακριά από το Καρπενήσι. Μόνο τα σκεύη στα οποία θα σας σερβίρουν αλλά και ο παραδοσιακός χωριάτικος χώρος, θα σας ανοίξουν την όρεξη για ένα υψηλής ποιότητας φαγητό. Στο «River Art», θα μπορέσεις να φας τρομερά γλυκά και να πιεις όμορφα ροφήματα. Είναι ένα μαγαζί τέλεια διακοσμημένο και σε υπέροχη τοποθεσία! Από τη θέα, δε θα ξεφύγεις με τίποτα στο Καρπενήσι!

8) 41 μέρες γιορτή…

Σου είπα πως το Καρπενήσι, δεν ερημώνεται το καλοκαίρι. Υπάρχουν πολλοί που αγαπάνε το βουνό τόσο πολύ, ώστε να μην το αποχωρίζονται ούτε το καλοκαίρι. Από τις 20 Ιουλίου έως και την τελευταία ημέρα του Αυγουστου, στο Καρπενήσι και στο σύνολο των οικισμών του νομού Ευρυτανίας, λαμβάνουν χώρα «Οι Γιορτές του Δάσους». Εκδηλώσεις που…ενθαρρύνουν το φαγοπότι, συναυλίες με τη συμμετοχή μεγάλων καλλιτεχνών, θεατρικές παραστάσεις, υπαίθριες δραστηριότητες και αθλητικοί διαγωνισμοί, ζωντανεύουν περισσότερο το Καρπενήσι! Είτε πας κατά τη χειμερινή περίοδο, είτε πας το καλοκαίρι, το Καρπενήσι θα σου μείνει πραγματικά αξέχαστο.

Φωτό από: forum.snowreport.gr

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates