Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
Κινόα: μία σούπερ τροφή

Κινόα: μία σούπερ τροφή

Τον τελευταίο καιρό άκουγα όλο και περισσότερο για την κινόα και για τις ευεργετικές της ιδιότητες, μέχρι που αποφάσισα να τη δοκιμάσω. Αφορμή στάθηκε η επίσκεψη μου στο Bamboo Vegan, ένα μίνι μάρκετ και ταυτόχρονα φούρνος αποκλειστικά για χορτοφάγους. Δεν χρειάζεται όμως να είσαι χορτοφάγος για να εντάξεις την κινόα στη διατροφή σου, αρκεί να σου αρέσει να δοκιμάζεις διαφορετικές τροφές και φυσικά να είσαι ανοιχτός σε νέες γεύσεις.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Τι είναι η κινόα; Πρόκειται για έναν θάμνο, του οποίου οι σπόροι τρώγονται και υπάρχουν σε διαφορετικά χρώματα: άσπρο, κόκκινο, μαύρο αλλά και μπλε. Η επιστημονική του ονομασία είναι Chenopodium quinoa, ανήκει στα ψευτοδημητριακά και προέρχεται από τη Νότια Αμερική. Σύμφωνα με το site kinoa.gr, ο συγκεκριμένος καρπός έχει περισσότερες πρωτεΐνες και από το σιτάρι, Ω3 λιπαρά, κάλιο, σίδηρο, αμινοξέα και πληθώρα άλλων ευεργετικών χαρακτηριστικών.

Καθόλου τυχαίο αν σκεφτείς ότι οι λαοί της Λατινικής Αμερικής την αποκαλούν «η χρυσή τροφή – σπόρος της Γης». Τα Ηνωμένα Έθνη, έχουν κατατάξει την κινόα σαν υπερτροφή για την υψηλή της περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (13%). Σε αντίθεση με το ρύζι ή το σιτάρι, που είναι χαμηλά σε λυσίνη, η κινόα περιέχει ισορροπημένη περιεκτικότητα σε ουσιώδη αμινοξέα για τους ανθρώπους, κάνοντας το ασυνήθιστα πλήρης είδος διατροφής. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται λιγότερη πρωτεΐνη κινόα από πρωτεΐνη σιταριού για τις ανάγκες μας.

Η κινόα δεν είναι δύσκολη στο μαγείρεμα, αφού ακολουθείς τις ίδιες οδηγίες με αυτές του ρυζιού. Ένα μυστικό είναι να την ξεπλύνεις πρώτα καλά και να τρίψεις την φλούδα της για να φύγει η πικρή γεύση που μπορεί να σου αφήσει στο στόμα. Συνδυάζεται τόσο με αλμυρές όσο και με γλυκές συνταγές, αφού από μόνη της δεν έχει χαρακτηριστική γεύση.

Εγώ μέχρι τώρα την έχω δοκιμάσει σε σαλάτες με ντρέσινγκ λεμονιού και μελιού, το οποίο του ταιριάζει υπέροχα, αλλά και με κοτόπουλο. Με την κινόα μπορείς να φτιάξεις νοστιμότατες σαλάτες της επιλογής σου, αλλά και να την αντικαταστήσεις σε φαγητά που μέχρι τώρα χρησιμοποιούσες ρύζι. Θα σε εκπλήξει το πόσο πλήρης και χορτάτος θα σε κάνει να νιώσεις!

Φωτό από: Μάρω Παρασκευούδη

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates