Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
ΣΠΙΤΙΚΗ ΓΑΤΟΤΡΟΦΗ

Πώς να φτιάξεις σπιτική τροφή για τη γάτα σου

Με τις πολυεθνικές εταιρίες να έχουν αρχίσει εδώ και καιρό να παράγουν μαζικά γατοτροφές σε μέρη όπως η Κίνα, όπου οι έλεγχοι είναι περιορισμένοι ακόμα και για τα τρόφιμα που προορίζονται για τους ανθρώπους, πολλοί άνθρωποι αρχίζουν να επιστρέφουν πίσω στα βασικά για τα κατοικίδιά τους. Αν λοιπόν, θέλεις να εκπλήξεις τη γάτα σου με μια λαχταριστή λιχουδιά ή ακόμα και να εντάξεις στη διατροφή της εξολοκλήρου σπιτικό φαγητό, οι παρακάτω οδηγίες θα σου φανούν χρήσιμες.

Τι να αποφύγεις
Όπως η σοκολάτα δεν ενδείκνυται για το στομάχι των περισσοτέρων ζώων, το ίδιο ισχύει και για τις γάτες. Δεν είναι όμως το μόνο συστατικό που θα πρέπει να αποφεύγεται από την τροφή τους, αφού καλό είναι να μην χρησιμοποιείς σκόρδο, κρεμμύδι, σταφίδες, ωμό ασπράδι, ντομάτα και σταφύλι.

Μπορεί τα παραπάνω συστατικά να αποφεύγονται, αλλά μία κανονική διατροφή γάτας θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα σημαντικό αριθμό συστατικών, και κυρίως ζωική πρωτεΐνη. Μπορεί εσύ να προτιμάς τη χορτοφαγία, αλλά δεν ισχύει το ίδιο και για τη γάτα σου, αφού είναι ένα σαρκοφάγο ζώο και το γεγονός αυτό δεν αλλάζει. Οι γάτες χρειάζονται περίπου 60% με 80% πρωτεΐνη κρέατος, ώστε να αποκτήσουν τα απαραίτητα αμινοξέα, όπως ταυρίνη, αργινίνη, λυσίνη και κυστεΐνη. Αν για παράδειγμα η γάτα δεν λαμβάνει αρκετή ταυρίνη, μπορεί να τυφλωθεί.

Τα απαραίτητα

Ζωική πρωτεΐνη:
Η πρωτεΐνη στη διατροφή της γάτας σου θα πρέπει να προέρχεται από κοτόπουλο (ή άλλα πουλερικά), μοσχάρι, χοιρινό, κουνέλι, ψάρι ή συκώτι. Το συκώτι είναι ιδιαίτερα σημαντικό, γιατί είναι γεμάτο βιταμίνη Α και οι γάτες δεν μπορούν να παράγουν αυτή τη βιταμίνη μόνες τους. Η ποικιλία είναι σημαντική, οπότε δεν θα πρέπει να ταΐζεις της γάτα σου μόνο με συκώτι ή ψάρι σε καθημερινή βάση.

Ζωικά λίπη:
Όχι μόνο κάνει τα τρόφιμα πιο νόστιμα, αλλά είναι ένα βασικό συστατικό για υγιές δέρμα και λαμπερή γούνα, καθώς και για το κυκλοφορικό και το ουροποιητικό σύστημα. Τα γατάκια χρειάζονται περίπου 35% λίπος στη διατροφή τους, ενώ οι ενήλικες γάτες περίπου 30%.

Αναλογία ασβεστίου προς φώσφορο (Ca: P):
Η αναλογία μεταξύ ασβεστίου και φωσφόρου πρέπει να είναι 1 προς 1,3. Ο ευκολότερος τρόπος για να επιτευχθεί αυτή η αναλογία είναι να προσθέσεις συμπληρώματα ασβεστίου. Οι γατοτροφές του εμπορίου περιέχουν συνήθως οστεάλευρο. Εάν επιλέξεις να χρησιμοποιήσεις οστεάλευρο, επίλεξε μόνο ένα προϊόν που προορίζεται για κατανάλωση από ανθρώπους και όχι για κηπουρική χρήση.

Νερό:
Το σπιτικό φαγητό της γάτας θα πρέπει να περιέχει ιδανικά από 10% έως 30% νερό.

Υδατάνθρακες:
Όλες οι καλές συνταγές για αιλουροειδή πρέπει να περιέχουν λιγότερο από 10% υδατάνθρακες.

Συνταγή για Βασική Γατοτροφή

Υλικά
1/4 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο ή λάδι σολομού

2.7 γραμμάρια βιταμίνη για γάτες / συμπλήρωμα μετάλλων

30 γραμμάρια πατάτες, μαγειρεμένες χωρίς φλούδα

50 γραμμάρια υδατάνθρακες (επίλεξε ένα: μαγειρεμένα ζυμαρικά, άσπρο ρύζι, κριθάρι, βρώμη, μπιζέλια)

83 γραμμάρια μαγειρεμένη ζωική πρωτεΐνη (ολόκληρο κοτόπουλο, κρέας, αρνί, κουνέλι, μοσχάρι, χοιρινό, τόνος, σολομός)

Εκτέλεση
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπλέντερ και αποθηκεύουμε στο ψυγείο μέχρι να χρησιμοποιηθεί.

Φωτό από: www.freedigitalphotos.net

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates