Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
Πριν χάσουμε το... μέτρημα!

Πριν χάσουμε το… μέτρημα!

«Ό,τι μετράει, δε μετριέται και ό,τι μετριέται, δε μετράει».
Albert Einstein


Η εκτίμηση είναι η βασική αρχή χάριν της οποίας, μπορούμε να επιβιώσουμε. Σκεφτείτε πώς ιεραρχούμε τα απαραίτητα πράγματα που συντελούν στην επιβίωσή μας και πώς τελικά τα διαχωρίζουμε από τα λιγότερο σημαντικά. Φανταστείτε να μην μπορούσαμε να εκτιμήσουμε το νερό, την τροφή, τη στέγη και όλα όσα μας παρέχουν μια αξιοπρεπή ζωή. Υπάρχουν όμως πράγματα που είναι «αόρατα» και δύσκολα εκτιμούνται. Ο Πλάτωνας θα τα κατέτασσε στον κόσμο των Ιδεών και θα έδειχνε τον ουρανό όπως στον πίνακα του Ραφαήλ, δείχνοντας στον Αριστοτέλη ότι καμιά πραγματικότητα δεν μπορεί να οριστεί χωρίς τις ιδέες.

Ο Albert Einstein, ασχολήθηκε επίσης με τον «ουρανό» που έδειχνε ο Πλάτωνας. Αν και ήταν ένας τεράστιος επιστήμονας των θετικών επιστημών, ο Einstein οδηγήθηκε σε επιστημονικά συμπεράσματα από κάποιες «ιδέες» που προσπαθούσε να αποδείξει. Η μεγάλη μαγεία που προκαλούσε και προκαλεί η συγκεκριμένη προσωπικότητα, έγκειται στο ότι μπορούσε πολύ απλά να πει κάτι που χρειαζόταν εξειδικευμένους υπολογισμούς.

Μολονότι τους χρησιμοποιούσε, είχε περιγράψει τη θεωρία της σχετικότητας ως εξής: «Βάλε το χέρι σου επί ένα λεπτό μέσα σε μια κατσαρόλα με καυτό νερό. Θα σου φανεί μια ώρα. Κάθισε δίπλα σε μια γοητευτική γυναίκα επί μια ώρα. Θα σου φανεί ένα λεπτό. Αυτό θα πει σχετικότητα!». Μολονότι, το χρόνο μπορούμε να τον μετρήσουμε με τη σύμβαση των δευτερολέπτων, των ωρών, των ετών κ.ο.κ, στην ουσία δεν είναι και κάτι σημαντικό. Το ίδιο συμβαίνει και με τη θερμοκρασία. Βλέπουμε το θερμόμετρο στους 0 βαθμούς και λέμε ότι έχει «πολύ κρύο». Και να μην είχαμε θερμόμετρο, το κρύο παραμένει το ίδιο.

Δεν είναι μόνο αυτά τα παραδείγματα στα οποία μπορούμε να μείνουμε. Ας αναλογιστούμε τον υλικό πλούτο και την περιουσία. Τί γίνεται όταν αυτός δεν είναι αρκετός για να είμαστε ευτυχισμένοι; Γνωρίζουμε ανθρώπους που είχαν πλούτο, διασημότητα και όλα εκείνα που μπορούν να μετρηθούν με αριθμούς και οι οποίοι δεν ήταν χαρούμενοι και το τέλος τους πολλές φορές το απέδειξε. Ας δούμε αν μπορούμε να δικαιώσουμε περισσότερο τον Einstein.

Μπορεί κανείς μας να μετρήσει το πόσο καλά νιώθουμε αν είμαστε υγιείς; Υπάρχει κάποιο συμβατικό μέτρο σύμφωνα με το οποίο μπορούμε να μετρήσουμε την ευτυχία μας; Είναι διαθέσιμος ένας τρόπος που να ποσοτικοποιεί το αίσθημα της αγάπης; Όταν λέμε ότι κάποιος άνθρωπος έχει απίστευτη φαντασία, δεν έχουμε την ικανότητα να την τοποθετήσουμε σε κλίμακα. Υγεία, ευτυχία, αγάπη. Βασικοί άξονες της ανθρώπινης ζωής που καθορίζουν την καθημερινότητά μας τις χαρές μας και τις λύπες μας. Ανεκτίμητη η αξία τους, δεν υπάρχει «μεζούρα» η οποία μπορεί να ποσοτικοποιήσει αυτές τις αξίες. Σε αυτό το όμορφο και «χιαστί αντιθετικό» απόφθεγμα, ο Einstein θέλει ίσως να μας πει πως ο,τιδήποτε είναι αναλώσιμο, μπορεί να μετρηθεί. Κάτι αναλώσιμο, δεν μπορεί να κάνει τη διαφορά στη ζωή μας αν το συγκρίνουμε με συναισθήματα και αξίες που είναι αναλλοίωτες και καθορίζουν τον ψυχισμό μας.

Οι αριθμοί, καθορίζουν την ποσότητα. Τα «ποιοτικά» χαρακτηριστικά είναι όμως εκείνα που τελικά κάνουν τη διαφορά. Στην υγεία, στην ευτυχία και στην αγάπη, όλοι ξεκινάμε από την ίδια αφετηρία. Μόνο έμμεσα (και αν το θέλουμε) μπορούν να επηρεάσουν αποφασιστικά τη ζωή μας. Ο Einstein ασχολήθηκε ατέλειωτες ώρες με τους αριθμούς και τελικά πείστηκε πως είναι άλλα τα πιο αποφασιστικά πράγματα για τη ζωή μας. Εκείνα που δεν έχουν κάποια μονάδα μέτρησης. Ας έχουμε στο μυαλό, ότι το να κάνουμε υπολογισμούς για πράγματα, είναι απόλυτα φυσιολογικό. Από την άλλη, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τίποτε όμορφο και ευγενές δεν μπορεί να μπεί σε καλούπι αρίθμησης. Να είμαστε λογικοί! Όχι «λογικοπαθείς».

Φωτό από: www.en.wikipedia.org

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates