Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
33: Δεν είναι όλα στο χέρι σου να αλλάξουν

33: Δεν είναι όλα στο χέρι σου να αλλάξουν

Από το άρθρο 60 + 1

Προσπάθησε να καταλάβεις ποια πράγματα δεν είναι στο χέρι σου να αλλάξουν και δέξου τα όπως είναι. Στους Ανώνυμους Αλκοολικούς λένε μια προσευχή: «Ανώτερη δύναμη, δώσε μου τη γαλήνη να δέχομαι τα πράγματα που δεν μπορώ να αλλάξω, το κουράγιο να αλλάζω αυτά που μπορώ, και τη σοφία να γνωρίζω τη διαφορά τους».

Στις πολεμικές ταινίες, όταν ένας λόχος πάει να διασχίσει ένα ποτάμι, μπαίνει ένας διστακτικά για να διερευνήσει τις πέτρες και να δώσει εντολές στους υπόλοιπους να τον ακολουθήσουν ή όχι. Και ξαφνικά, εμφανίζεται ο «οδηγός», ο «ντόπιος» που έχει πάντα μαζί του το στράτευμα και λέει αποφασιστικά «Όχι από εδώ! Το ρεύμα θα μας παρασύρει. Ελάτε πίσω. Θα πάμε από άλλο σημείο!»

Γιατί; Γιατί αυτός ξέρει, έχει προηγούμενη εμπειρία.

Σε κανέναν δεν αρέσει η αποτυχία. Γι αυτό κολλάμε σαν στη λάσπη, σαν σε κινούμενη άμμο, μόλις κάτι πάει να αποτύχει και κάνουμε ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια προκειμένου να «μας βγει» ο στόχος, η επιθυμία μας. Μένουμε και δίνουμε αγώνα.

Όμως όσο πιο πολύ κουνιέσαι και προσπαθείς στη λάσπη, τόσο περισσότερο τα πόδια σου κολλάνε πιο βαθιά.

Εκεί έγκειται η εξυπνάδα: να ξέρεις πότε να επιμείνεις και πότε να αποσυρθείς από αυτό που έχεις ξεκινήσει γιατί η προσπάθεια είναι άκαρπη.

Με ποια κριτήρια, ποια προηγούμενη εμπειρία, με ποιες γνώσεις μπορείς να πάρεις τη σωστή απόφαση;

Αν ήμουν 14 ετών, θα ήθελα να το ξέρω: στη ζωή δεν είναι απαραίτητο να επιμένεις εκεί που άρχισες για να πηγαίνεις μπροστά. Μπορεί ένα πλάγιο βήμα σαν του κάβουρα να σε σώσει. Από χρόνο, χρήμα, προσπάθεια, απογοητεύσεις.

Ένα βήμα πίσω ή τρία δεξιά, δεν είναι αποτυχία. Είναι ευελιξία και αυτοπροστασία από τα χειρότερα.

Πήρες κάποια στιγμή στο παρελθόν ένα ρίσκο και ξεκίνησες το δικό σου μαγαζί, τη δική σου επιχείρηση. Ή έκανες μια επένδυση στα λίγα χρήματα που είχες και σου πάει χάλια. Ή η επένδυσή σου είναι συναισθηματική πάνω σε έναν άνθρωπο και η σχέση σου δεν «τραβάει».

Αν νομίζεις πως ο δρόμος πηγαίνει μόνο ευθεία και μόνο μπροστά, είσαι απόλυτα εγκλωβισμένος, βρίσκεσαι σε αδιέξοδο. Το έχουμε ζήσει όλοι πολλές φορές αυτό.

Όμως υπάρχουν και άλλες κατευθύνσεις: προς τα πίσω ή προς τα πλάγια, θυμήσου το, τόσα τεστ κυκλοφορούν στο διαδίκτυο για να μας βοηθήσουν να σκεφτόμαστε διαφορετικά.

Πιστεύω ότι για ό,τι προσπαθούμε, χρειάζεται ένα όριο: χρονικό, οικονομικό, αλλαγών, διαμόρφωσης.

«Αν ως τα Χριστούγεννα δεν μου κάνει πρόταση γάμου, θα χωρίσω για να αναζητήσω κάποιον άλλο για να κάνω οικογένεια» (ολόκληρη Χάφινγκτον το έκανε αφήνοντας τον άντρα που αγαπούσε).

«Αν χάσω άλλα ΧΧ ευρώ ή αν ως τον επόμενο μήνα δεν έχω εισπράξεις στο μαγαζί, καλύτερα να το κλείσω παρά να αιμορραγώ οικονομικά»

«Αν και έχω χάσει κάποια χρήματα σε αυτή την επένδυση, καλύτερα να αποσυρθώ τώρα, έχοντας χάσει λίγα, παρά να μείνω χάνοντας όλο μου το κεφάλαιο» (ρωτήστε όλους τους «κουρεμένους» της Ελλάδας).

Εδώ είναι που χρειαζόμαστε καθαρό μυαλό για να αποφασίσει σωστά. Δεν υπάρχουν προηγούμενες εμπειρίες σε κάθε τι που μας προκύπτει στη ζωή. Χωρίς προηγούμενες λάθος ή σωστές αποφάσεις, εύκολα γλιστράς στο να μείνεις σε μια λάθος κατάσταση. Από απειρία. Το λάθος θα το ξέρεις μόνο εκ των υστέρων. Τώρα δεν έχεις όλα τα στοιχεία, για αυτό είναι δύσκολη η απόφαση.

Αν δεν υποχωρείς επειδή ντρέπεσαι την αποτυχία και το τι θα πουν οι άλλοι («χώρισες μετά από πέντε χρόνια έρωτα;», «μα τώρα έκλεισες το μαγαζί που σε δύο χρόνια θα περάσει από εδώ το μετρό;», «μα τώρα που θα ανέβει η αγορά εσύ αποσύρθηκες με ζημιές;»), τότε δέξου ότι θα πληρώσεις ένα τίμημα. Χρήμα, χρόνο, συναισθηματική επένδυση ή οικονομική.

Μέχρι πότε αντέχεις να επιμένεις στην προηγούμενη απόφαση, αυτήν που πήρες κάποτε και περιμένεις να «σου βγει»;

Το όριο είναι προσωπικό και κανένας δεν το ξέρει. Όμως ένα είναι σίγουρο: ότι εκτός από το να χτυπάμε το κεφάλι σε τοίχους, υπάρχουν και πόρτες και παράθυρα για να βγούμε από το δωμάτιο. Μήπως να αλλάξουμε προσδοκίες ή απόφαση ή διαδρομή; Μήπως να αλλάξουμε σύντροφο ή τη συμπεριφορά μας ή να κλείσουμε το μαγαζί ή να φύγουμε από εκεί που χάνουμε;

Ανάπτυξη του άρθρου που είχε δημοσιευθεί συνοπτικά στις 14/01/2012
Διαβάστε το άρθρο: 60+1 πράγματα που θα έλεγα στο νεότερο εαυτό μου

Φωτό από: www.freedigitalphotos.net

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates