Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
15 τρόποι για να εξοικονομήσεις νερό

15 τρόποι για να εξοικονομήσεις νερό

Πάντα υπάρχουν εύκολες λύσεις και ιδέες, τις οποίες μπορεί να ακολουθήσει ο καθένας από εμάς, προκειμένου να συμβάλει στην εξοικονόμηση του πολύτιμου νερού. Καθώς βιώνουμε μία πολύ δύσκολη περίοδο, τείνουμε να χάνουμε την ευαισθησία μας ως προς το περιβάλλον.

Μπορεί τα χρήματα και τα υλικά αγαθά να λιγοστεύουν μέρα με τη μέρα, αλλά το ίδιο συμβαίνει και στο νερό – στο πολυτιμότερο αγαθό που μας δίνει ζωή. Αλλάζοντας μερικές από τις καθημερινές μας συνήθειες, μπορούμε να μειώσουμε την σπατάλη του νερού και να το διαφυλάξουμε για το μέλλον.

1. Φύλαξε μία κανάτα με νερό στο ψυγείο
Αν το νερό της περιοχής σου είναι πόσιμο, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να έχεις εύκαιρο δροσερό νερό. Έτσι, δεν θα το σπαταλάς αφήνοντας τη βρύση να τρέχει μέχρι να έρθει στην επιθυμητή για εσένα θερμοκρασία.

2. Μην πετάς το νερό της μακαρονάδας
Όταν σουρώνεις τα μακαρόνια που μόλις έβρασες, μην αφήνεις το νερό να πηγαίνει χαμένο. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις ως βάση για σάλτσες ή για να φτιάξεις σούπες.

3. Χρησιμοποίησε ξανά πιάτα και ποτήρια
Αντί να λερώνεις διαφορετικό ποτήρι κάθε φορά που θέλεις να πιεις νερό, κράτησε ένα για όλη την ημέρα.

4. Προσοχή στο νερό του βραστήρα
Αν θέλεις να πιεις μόνο ένα φλιτζάνι τσάι, βράσε μόνο όσο νερό χρειάζεσαι. Σε περίπτωση που βράσεις μεγαλύτερη ποσότητα, χρησιμοποίησέ το για να ξεπλύνεις κάτι.

5. Ξέχνα τον σκουπιδοφάγο
Αυτό που απομένει από τα τρόφιμα που περνούν από τον σκουπιδοφάγο, εξάγεται σε μονάδες επεξεργασίας λυμάτων και τελικά καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής. Επιπλέον, χωρίς αυτόν εξοικονομείς νερό κι ενέργεια.

6. Πλύνε σωστά τα φρούτα
Αντί να πλένεις τα φρούτα κάτω από το τρεχούμενο νερό, μπορείς να τα πλύνεις σε ένα μπολ με νερό και λίγο ξύδι. Χρησιμοποίησε το νερό για να ποτίσεις τα φυτά σου.

7. Ξανασκέψου το γκαζόν
Σε περίπτωση που έχεις γκαζόν και ζεις σε πολύ ξηρό κλίμα, θα χρειαστείς αρκετούς ψεκαστήρες προκειμένου να διατηρήσεις το γρασίδι σου. Εξέτασε το ενδεχόμενο να αντικαταστήσεις ένα τμήμα του – αν όχι όλο – με χαλίκι, το οποίο μειώνει και την απορροή.

8. Ρύθμισε τη μηχανή του γκαζόν
Όταν το γκαζόν είναι πιο ψηλό προσφέρει περισσότερη σκιά στις ρίζες των φυτών, κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διατηρείται η υγρασία του εδάφους καλύτερα από όταν είναι κοντό. Κατά τη διάρκεια της περιόδου βλάστησης των φυτών, ρύθμισε τις λεπίδες τουλάχιστον τρεις σκάλες πιο ψηλά. Το φθινόπωρο μπορείς να κόψεις το γρασίδι πιο κοντό, ώστε να βοηθήσεις την ανάπτυξή του.

9. Σύλλεξε τη βροχή
Τις βροχερές ημέρες του χρόνου βάλε ένα βαρέλι κάτω από την υδροροή και θα εκπλαγείς με το πόσο πολύ νερό μπορείς να συγκεντρώσεις, το οποίο μπορείς να το χρησιμοποιείς για να ποτίζεις τον κήπο σου.

10. Επίλεξε αυτοφυή φυτά
Το νερό που χρειάζεται για το γρασίδι και τον κήπο, αποτελεί το 40% της συνολικής χρήσης του νοικοκυριού. Επέλεξε είδη που είναι γηγενή στην περιοχή σου, τα οποία θα έχουν περισσότερες πιθανότητες να ακμάσουν με ότι τους παρέχει η Μητέρα Φύση.

11. Προσοχή στις ώρες ποτίσματος
Όπου κι να ζεις, προτίμησε να μην ποτίζεις τις μεσημεριανές ώρες, αφού θα χαθεί πολύ νερό λόγω της εξάτμισης. Εάν το κλίμα είναι ιδιαίτερα ξηρό και ζεστό, προτίμησε να ποτίζεις το βράδυ, ενώ αν κατοικείς σε περιοχή με υγρό κλίμα, η ιδανική ώρα είναι το πρωί, για να αποφευχθούν τα προβλήματα μούχλας.

12. Χρησιμοποίησε οργανικό λίπασμα
Οι φυσικές επιλογές, όπως κομποστοποίηση, προσθέτουν θρεπτικά συστατικά και προωθούν την υγιή ανάπτυξη, χωρίς να εκθέτουν τα φυτά στα τοξικά χημικά που εμπεριέχονται στα συμβατικά λιπάσματα, τα οποία μπορεί να διαρρεύσουν στο έδαφος και να μολύνουν τα αποθέματα νερού.

13. Μην το παρακάνεις με τα λουλούδια
Σίγουρα είναι ωραία, αλλά τα μονοετή, όπως οι πετούνιες, συνήθως απαιτούν περισσότερο νερό από ό, τι τα περισσότερα πολυετή φυτά.

14. Εξέτασε το έδαφος
Τοποθέτησε μία σπάτουλα στο γρασίδι ή στο χώμα κι αν διαπιστώσεις ότι υπάρχει υγρασία πέντε εκατοστά κάτω από την επιφάνεια, δεν χρειάζεται νερό.

15. Προτίμησε την σκούπα

Χρησιμοποίησε μια σκούπα για να καθαρίσεις τη βεράντα, τον δρόμο ή το πεζοδρόμιο, αντί για το λάστιχο.


Διαβάστε το πρώτο μέρος: 10 τρόποι για να εξοικονομήσεις νερό


Φωτό από: www.freedigitalphotos.net

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates