Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
25 Απριλίου - Διεθνής Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Θόρυβο

25 Απριλίου – Διεθνής Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Θόρυβο

Πρόκειται για μία ενδιαφέρουσα ημέρα, η οποία ξεκίνησε το 1995 μετά από πρωτοβουλία του Μη Κυβερνητικού Οργανισμού « Αμερικανικό Κέντρο Ακοής κι Επικοινωνίας». Ο στόχος αυτής της παγκόσμιας εκστρατείας, η οποία γίνεται κάθε χρόνο τον Απρίλιο, είναι να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό σχετικά με το θόρυβο και τους κινδύνους που ενέχει. Εκτός του ότι μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην ακοή μας, ο θόρυβος μπορεί να προκαλέσει ατυχήματα, καθώς κι άλλου είδους προβλήματα υγείας.

Η απώλεια ακοής εξακολουθεί να αποτελεί ένα υποτιμημένο θέμα, αν και οι αριθμοί δίνουν μια σαφή εικόνα. Σύμφωνα με τα στατιστικά του «Hear The World Foundation», πάνω από 630 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως επηρεάζονται από την απώλεια ακοής, όπου το ήμισυ των περιπτώσεων θα μπορούσε να αποφευχθεί με την πρόληψη, ενώ περίπου 660.000 παιδιά γεννιούνται με σημαντική απώλεια ακοής ετησίως.

Οι συνέπειες είναι ιδιαίτερα σοβαρές, αν λάβουμε υπόψη μας ότι ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες, τα παιδιά με απώλεια ακοής χωρίς θεραπεία έχουν πολύ λίγες προοπτικές για το μέλλον, ενώ όσα δεν είναι σε θέση να ακούσουν, παρουσιάζουν μαθησιακά προβλήματα και δυσκολεύονται να μιλήσουν σωστά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουν ελάχιστες πιθανότητες στη σχολική εκπαίδευση και να αποξενώνονται από τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας τους, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε μία απελπιστική ζωή μέσα στη φτώχεια και την κοινωνική απομόνωση. Τις περισσότερες φορές, η κατάσταση μπορεί να αντιμετωπιστεί με ακουστικά βαρηκοΐας και ιατρικές εξετάσεις, αλλά, δυστυχώς, πολλές είναι οι οικογένειες που εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη.

Ήρθε η ώρα, όμως, να αναρωτηθείς πόσο ενημερωμένος είσαι για τους κινδύνους του θορύβου, την πρόληψη και τη θεραπεία για την απώλεια ακοής. Παρόλο που και οι πέντε αισθήσεις του ανθρώπου είναι εξίσου σημαντικές και πολύτιμες, η ακοή θεωρείται η δεύτερη πιο σημαντική, γιατί συμβάλλει κι αυτή στο να γίνει άμεσα αντιληπτός ο εξωτερικός χώρος, ενώ παράλληλα συνεισφέρει στην αντίληψη του χώρου και συμπληρώνει την όραση.

Φωτό από: www.freedigitalphotos.net

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates