Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
10 τρόποι για να εξοικονομήσεις νερό

10 τρόποι για να εξοικονομήσεις νερό

Μπορούμε να ελέγξουμε τη χρήση του νερού σχετικά εύκολα, πραγματοποιώντας μικρές, αλλά σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητά μας. Ας μην ξεχνάμε ότι κάθε βήμα που κάνει καθένας από εμάς προς την εξοικονόμηση του νερού έχει αντίκτυπο σε ολόκληρο τον πλανήτη. Μάθε λοιπόν, τι μπορείς να κάνεις.

1. Προσοχή στις αποχετεύσεις

Μην χρησιμοποιείς την αποχέτευση ως κάδο απορριμμάτων. Αυτό σημαίνει να μην ρίχνεις τοξικά υλικά, όπως μπογιές, λάδι, πετρέλαιο ή σκληρά καθαριστικά, αφού στο τέλος θα καταλήξουν σε υδάτινα συστήματα. Επικοινωνήστε με δημόσιες υπηρεσίες ή περιβαντολογικές οργανώσεις για να ενημερωθείτε αν υπάρχουν ημέρες συλλογής για αυτά τα επικίνδυνα απόβλητα.

2. Προσάρμοσε τις ρυθμίσεις στο πλυντήριο πιάτων

Αν έχεις την επιλογή, χρησιμοποίησε το eco σύστημα του πλυντηρίου πιάτων. Παράλληλα, απενεργοποίησε τη ρύθμιση στεγνώματος των πιάτων.

3. Προσπέρασε την πρόπλυση

Μην σπαταλάς νερό για να ξεπλύνεις τα πιάτα πριν τα βάλεις στο πλυντήριο. Σκούπισε ή ξύσε την επιφάνειά τους κι άσε το πλυντήριο να κάνει τη δουλειά του.

4. Κάνε οικονομία στις πλύσεις

Αυτό ισχύει τόσο για το πλυντήριο πιάτων όσο και των ρούχων. Περίμενε μέχρι να γεμίσει ο χώρος του πλυντηρίου, πριν το βάλεις σε λειτουργία. Προτίμησε να πλένεις λιγότερο και με γεμάτο πλυντήριο.

5. Επίλεξε αποτελεσματικές συσκευές

Είναι προτιμότερο να επενδύσεις παραπάνω χρήματα σε πιο αποτελεσματικές ηλεκτρικές συσκευές, από το να επιλέξεις κάποια από τις συμβατικές. Ένα πλυντήριο ενεργειακής κλάσης, μπορεί να εξοικονομήσει μέχρι και 18 λίτρα νερού ανά γέμισμα.

6. Ξαναχρησιμοποίησε τα λευκά είδη

Μην αλλάζεις πετσέτες καθημερινά, αλλά προτίμησε να χρησιμοποιήσεις την ίδια για μία εβδομάδα. Μπορείς επίσης να επεκτείνεις τη διάρκεια ζωής των κλινοσκεπασμάτων, με το να αλλάζεις τις μαξιλαροθήκες πιο συχνά από τα σεντόνια. Αυτές άλλωστε βρωμίζουν πιο εύκολα.

7. Απόφραξε τις αποχετεύσεις φυσικά

Τα συμβατικά καθαριστικά περιέχουν τοξικές χημικές ουσίες, όπως υδροξείδιο του νατρίου. Ρίξε ίσα μέρη μαγειρικής σόδας, λευκού ξυδιού και βραστού νερού στον αγωγό και άφησέ το να σταθεί για μισή ώρα πριν το ξεπλύνεις.

8. Μάζευε τις ακαθαρσίες του σκύλου σου

Εκτός από σεβασμό προς τους συμπολίτες σου, αυτή η κίνηση θα μειώσει τον κίνδυνο της μεταφοράς επικίνδυνων βακτηρίων (που υπάρχουν στις ακαθαρσίες) στις αποχετεύσεις, έχοντας ως αποτέλεσμα να μολύνουν τα αποθέματα νερού.

9. Υποστήριξε τις καινοτόμες εταιρίες

Για παράδειγμα η εταιρία Ford έχει δεσμευθεί να μειώσει το 30% της χρήσης του νερού ανά όχημα μέχρι το 2015. Η εταιρεία αναφέρει επίσης ότι μεταξύ 2000 και 2010 μείωσε τη συνολική χρήση της όσον αφορά το νερό σε παγκόσμιο επίπεδο κατά 62%.

10. Επίλεξε το σωστό φίλτρο νερού

Αν στο νερό της περιοχής σου έχουν βρεθεί υψηλά επίπεδα μετάλλων, βακτηρίων, φυτοφαρμάκων κ.α., εγκατέστησε ένα φίλτρο, φροντίζοντας το μοντέλο που θα επιλέξεις να πληρεί τα πρότυπα υγείας κι ασφάλειας (nsf.org).

Φωτό από: www.freedigitalphotos.net

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates