Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
Καινοτομία, Θεία Φώτιση; Ή Ταξίδι στο Χωροχρόνο;

Καινοτομία, Θεία Φώτιση; Ή Ταξίδι στο Χωροχρόνο;

Όπως αναρτήθηκε στο www. protagon.gr

Αν με ρωτούσε κανείς τι είναι για τη ζωή μου πιο σημαντικό, το να χρησιμοποιώ το κινητό μου τηλέφωνο ή τις υπηρεσίες της Google, δεν θα ήξερα τι να απαντήσω.

Πώς ήταν η ζωή μου χωρίς κινητό; (γιατί ναι, έχω ζήσει στην εποχή που αν είχες ένα ατύχημα στο δρόμο δεν ήξερες πώς να ειδοποιήσεις την ασφάλειά σου, την Τροχαία, τη μητέρα σου!) Πώς ήταν η ζωή όταν έπρεπε να γνωρίζεις εκ των προτέρων την ακριβή διεύθυνση στο worldwideweb για να φτάσεις στην πληροφορία ή ψυχαγωγία που έβαλες στόχο;

Από πού ξεκινάει το μυαλό του καινοτόμου, από πού αντλεί τις ιδέες του, από πού εμπνέεται, φαντάζεται και δημιουργεί ένα προϊόν ή μια υπηρεσία πριν καν εμείς συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε αυτή την ανάγκη. Σαν να κάνει ένα βήμα στο μέλλον πριν από όλους μας και συλλαμβάνει τη ζωή που θα χρειαστούμε.

Θαυμάζω αυτούς που ακουμπούν με ένα μαγικό ραβδί, σαν μάγοι, τις ψυχές εκατομμυρίων ανθρώπων προσφέροντάς τους αυτό που θα αλλάξει για πάντα τη ζωή τους.

Τους δημιουργούς του YouTube, της Google, του Twitter, του Pinterest, του Tumblr, του Amazon, των browsers, του Facebook, αλλά και όλων των καινοτόμων σε κάθε τομέα της Ιατρικής, της Φαρμακευτικής, της Αεροναυπηγικής, του Ηλεκτρονικού Εμπορίου, των συστημάτων που διοικούνται οι εταιρίες, οι οργανισμοί, οι χώρες.

Οι καινοτομίες, μας κάνουν να ταξιδεύουμε με ασφάλεια, να επικοινωνούμε με ταχύτητα, να θεραπευόμαστε χωρίς sideeffects, να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα στις επιχειρήσεις μας, να αγοράζουμε χωρίς καχυποψία από τον καναπέ μας.

Είναι καινοτόμοι οι Έλληνες; Φυσικά, έχουν κοφτερό και ανήσυχο μυαλό, που δεν τηρεί όλους τους κανόνες. Αν έχω να θυμηθώ μεγάλες καινοτομίες Ελλήνων θα ανέφερα το ιατρικό θαύμα PapTest του Γεώργιου Παπανικολάου και των πλαστικών εύκαμπτων σωλήνων του Αριστόβουλου Πετζετάκη που άλλαξαν τη ζωή των ανθρώπων και των βιομηχανιών σε ολόκληρη την υφήλιο. Το ελληνικό μυαλό πάντα σκέφτεται «πατέντες» από το πώς να κολλήσουν δύο υλικά στη μικρή βαρκούλα ψαρέματος, ως το πώς να κλείσει ένα παράθυρο.

Θεωρώ, λοιπόν, σημαντική ιδιωτική πρωτοβουλία την δυνατότητα υποτροφίας στο SingularityUniversity, όπου ζητείται από νέους επιστήμονες και φοιτητές (μεταπτυχιακούς ή και Διδακτορικούς) να καταθέσουν μια ιδέα που με την χρήση της τεχνολογίας σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η υγεία, η ενέργεια, η ανακύκλωση, οι επενδύσεις, η κοινωνική ισότητα (πάταξη της διαφθοράς) κλπ, να μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο την ζωή ενός εκατομμυρίου Ελλήνων. O νικητής θα πάρει μια υποτροφία στο Singularity University σε ένα πρόγραμμα 10 εβδομάδων για να κάνει την ιδέα του πράξη.

Θέλω και περιμένω η πατρίδα μου, η κοινωνία της, να στηρίζει τους καινοτόμους μετά. Γιατί το «μετά» είναι η ουσία. Η υποτροφία είναι το πρώτο μέρος ενός σχεδίου. Το υπόλοιπο σχέδιο για να γίνει η ζωή μας καλύτερη (έργο των καινοτόμων σε εφαρμογή) μου λείπει από μια χώρα 3.000 ετών που επιθυμεί να επηρεάζει το μέλλον.

Σήμερα όλο και περισσότερα καινοτόμα μυαλά ψάχνουν τρόπους – τουλάχιστον – να εφαρμόσουν στην Ελλάδα, στην ελληνική γλώσσα και αγορά επιτυχημένα συστήματα του εξωτερικού. Και φυσικά, ακόμα περισσότερο, ορισμένοι βασανίζονται να ανακαλύψουν από το τίποτα κάτι απλό και εφαρμόσιμο που να βελτιώσει ένα τομέα ή να δημιουργήσει από το μηδέν μια καινοτομία.

Όμως η νομοθεσία και οι Τράπεζες έχουν ένα πλάνο να στηρίζουν αυτούς τους ανήσυχους και πολυμήχανους επαγγελματίες; Δεν φτάνει που έχουμε χαμηλό πληθυσμό, που είμαστε μικρή αγορά, έχουμε και το εμπόδιο της γλώσσας να ξεπεράσουμε στο να διαδοθεί μια καινοτόμος εφαρμογή. Γι’ αυτό οι καλύτερες ιδέες μπορούν να αναπτύσσονται έξω. Στις μεγάλες αγορές, στην Ευρώπη, στην Αμερική.

Καλή επιτυχία και μακάρι ο νικητής να καλωσοριστεί μετά την υποτροφία από τη χώρα του.

ΥΓ: Κανονικά, σήμερα που αναδημοσιεύουμε το άρθρο για την Καινοτομία, έχει λήξει ο διαγωνισμός.

Φωτό από: www.freedigitalphotos.net

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates